Читај ми!

Зашто је слепима једна од највећих библиотека у Европи "Др Милан Будимир" прозор у свет

Савез слепих Србије обележио је 75 година постојања и пола века рада највеће библиотеке за слепе у региону "Др Милан Будимир".

У тонском студију библиотеке "Др Милан Будимир" у Београду се снимају звучне књиге. То није једини продукциони део библиотеке, већ постоји и део у ком се и штампају књиге на брајевом писму.

"На брајевом писму имамо око 6.000 наслова и преко 50.000 свезака. Морамо имати у виду да Брајева књига у свом обиму много већа у односу на једно класично издање. Такође имамо и преко 7.000 наслова у звучном формату", бавео је Борис Дончић, уредник у студију за снимање звучних књига.

Слепи и слабовиди људи у Србији немају могућност да купе оно што им се чита. Процес штампања једне књиге на Брајевом писму дуг је и веома скуп. Израда само једног примерка "На Дрини ћуприја" кошта 1.400 евра.

"Црни тисак, наша књига, рецимо Ана Карењина, деветсто страна, када се направи брајева књига она садржи до десет свезака", објаснила је Маша Полић, књижничарка.

Зато је ова библиотека њихов прозор у свет књижевности и од непроцењивог је значаја за заједницу слепих и слабовидих који спадају у једну од најобразованијих категорија међу особама са инвалидитетом.

"Ми имамо сарадњу са свим библиотекама у свету и имамо велики број корисника изван наше земље, чак и изван нашег континента из Аустралије, Америке, дакле ми шаљемо књиге нашим читаоцима где год они живе", истакао је Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.

Једна од највећих библиотека за слепе у Европи својим члановима, којих је само у Србији 12.000, доставља књиге, које они враћају уз бесплатну поштарину, а пре пар месеци, отворили су и читаоницу опремљену рачунарима са говорним софтвером као и брајевим редом и лупом за слабовиде.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво