Читај ми!

Јоаникије: Патријарха нису разумели, моткама се не може постићи ништа добро

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је у интервјуу Новостима да је патријарх нападнут због изјаве поводом почетка Божићног поста где је позвао народ да се не туче по улицама. "Шта ће друго да каже српски патријарх кад види своју духовну децу да се туку песницама, моткама и каменицама и једни другима разбијају главе, него да са очинским болом у души позове све који то чине да се не бију него да чувају једни друге", каже митрополит Јоаникије.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је коментарисао увреде на рачун патријарха Порфирија, након изјаве поводом почетка Божићног поста где је позвао народ да се не туче на улицама.

"Шта ће друго да каже српски патријарх кад види своју духовну децу да се туку песницама, моткама и каменицама и једни другима разбијају главе, него да са очинским болом у души позове све који то чине да се не бију него да чувају једни друге. Није ми јасно коме сметају благе речи Његове Светости: Свако је свакоме потребан, не можемо једни без других, а онда позива на мир и двоједну љубав према Богу и према ближњем, што значи (на љубав) према сваком човеку. Ако некоме сметају овде наведене Патријархове јеванђелске и очинске речи, онда тај треба да се забрине за своје духовно стање и здравље", рекао је митрополит Јоаникије за Новости.

На констатацију новинара да су сличне увреде доживљавали патријарх Иринеј, па и патријарх Павле, митрополит је рекао да се из садашњих напада на патријарха види да га појединци нису разумели или нису хтели да га разумеју - да је он све верне позвао на пут слободе:

"Да превазиђемо себичност и искључивост и да се свако научи пружати право и простор другоме 'да изражавајући своју слободу и своје дарове и способности, на миран, цивилизован и демократски начин допринесе добру по свим питањима од општег значаја како за садашњост, тако и за будућност народа и државе'. Он овим речима заступа најширу слободу личности, свакога ко жели да се бори за добро свог народа и уједно назначује на који начин се то добро може постићи."

Патријарх Порфирије, каже митрополит, упозорава да се моткама и каменицама не може постићи ништа добро, "као што је давно рекао наш народ - да зло добра донети неће".

"Онима који су пре тридесет година насред Теразија извређали патријарха Павла требало је доста времена да се за то покају, а овима који сада неосновано прозивају патријарха Порфирија требаће времена да схвате ширину његове мисли и дубину његове бриге и љубави за поверени му народ", наводи Јоаникије.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво