Читај ми!

Пројекат "Одговорна власт" учи младе у Димитровграду како функционише буџет и потрошња заједничког новца

Ученици Гимназије и Основне школе из Димитровграда, од прошле године, учествују у пројекту "За одговорну власт" који спроводе Америчка агенција за међународни развој и локална самоуправа. Ученицима ових школа омогућено је да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за школу а који ће бити финансирани средствима донатора.

Није седница скупштине, али се расправља о буџету за наредну годину. Ученички парламент гимназије може да доставља примедбе на буџет, али и да одлучује који ће пројекат вредности до 300.000 динара финансирати локална самоуправа Димитровграда.

"Ми смо одабрали пројекат у комеће ћемо купити опрему за кабинет физике пошто је приликом реновирања и селидбе доста тога изгубљено и поломљено, као и изградњу дигиталног хотела", каже ученица 2. разреда Хелена Стојанов.

Анастасија Пејчев из 4. разреда каже да представљају свако одељење и сваког ученика јер све салушају о договоре се како ће.

"Ми смо ти који знају шта нам је тачно потребно", каже Анастасија.

Наставници су ђацима помогли да схвате како функционише буџет и како се троши заједнички новац.

"Они су научили да демократски одлучују о ономе што је њима најпотребније и најбитније, да се изборе за оно што желе. Могли су да створе слику како на државном нивоу функционише једно гласање", објашњава координатор ђачког парламента Снежа Тошев Миланов.

Директор гимназије Братислав Стаменов каже да сазнају како се спроводи гласање, на који начин се изјашњавају, како се врши формирање самог буџета и где иде сав тај новац који општина издваја за финансирање.

Циљ локалне самоуправе је да што више грађана, посебно младих, учествује у изради буџета.

"Желимо да партиципација буде на нивоу креирања буџета и неких идејних решења и идејних пројеката који би били добри за нашу заједницу, а не само на нивоу избора тих пројеката", истиче одборник општине Димитровград Дејан Милев.

Захваљујући пројекту "Ти се питаш", ученици 40 школа, у 8 локалних самоуправа у Србији равноправно учествују у креирању буџета за 2022. годину.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво