Читај ми!

Медицински факултет у Крагујевцу поново акредитован за обављање научноистраживачке делатности

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу поново је акредитован као државни факултет за обављање научно истраживачке делатности у области медицинских наука. Акредитација траје пет година.

Проф. Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу наводи да се издвајају пројекти из области имунолошких истраживања и матичних ћелија.

"Где ми имамо и Центар изврсности који је регистрован, у том опсегу који је бренд број један нашег факултета, затим фармакологија и све што има везе са испитивањем дејства лекова, на челу са професором Јанковићем и његовим тимом на катедри за фармакологију и наша екипа на физиологији која ради облике тзв. транслационих истраживања", наводи проф. Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

У последње три године факултет је високо позициониран на Шангајској листи у области клиничке медицине.

"Покушавамо да укључимо што већи број клиничара, поготову млађих клиничара којима је то потребно и због њиховог даљег напредовања и усавршавања да се спусте у базичну науку и лабораторију како би могли да имају квалитетна нова истраживања и квалитетне радове", додаје Јаковљевић.

Повећан је и број објављених радова.

"Ја бих се вратио у 2005. када је било публиковано седам радова. Резултат сада је 214 и то са изузетним кумулативним импакт фактором који је мериторан и за неке друге, много богатије и много боље институције", истиче Јаковљевић.

Ту су и нови пројекти из програма Идеје Фонда за науку. А у припреми су и нове акредитације.

Иначе, пре 44 године Медицински факултет у Београду је основао одељење у Крагујевцу које је касније прерасло у самостални факултет, тако да оба факултета 9. децембар обележавају као свој дан.

У сусрет дану факултета, дипломцима Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу овог викенда ће бити уручене дипломе, а биће награђени и најбољи студенти. Уз поштовање противепидемисјких мера биће одржан и научни скуп. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво