Читај ми!

Поново срушена плоча несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу

Плоча постављена на месту где су 21. августа 1998. године отети новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић, на путу између Велике Хоче и манастира Зочиште, порушена је и однесена осми пут за последњих девет година.

Са места одакле је плоча још једном уклоњена председник УНС-а Живојин Ракочевић и председник огранка УНС-а на КиМ Будимир Ничић, истакли су да је реч о "новој отмици новинара".

"Ово друштво није способно да се суочи са злочинима и основним слободама које гласе -  дајте да знамо шта се десило Славују, Перенићу. Дајте да знамо шта се десило са 17 колега Албанаца, Срба, странаца који су овде страдали радећи овај посао", рекао је председник УНС-а.

Представници УНС-а су најавили да ће убрзо поново поставити плочу, позивајучи полицију и надлежне органе да открију починиоца, као и да га строже казне у односу на прошли пут.

Подсетили су да је плоча последњи пут порушена пре три године и да су искрено веровали да је прошло време њеног рушења.

"Тада је ухапшен рушитељ и процесуиран, сматрали смо да више до овога неће да долази. Ово не доживљавамо као пораз. Наставићемо да радимо наш посао, обнављамо и постављамо плочу, али ово јесте пораз косовског друштва пре свега, косовских лидера који до сада, чини ми се, нису јавно осудили рушење плоче. Ово је пораз и међународне заједнице на Косову која благо реагује на рушење", рекао је Ничић.

Плоча на којој пише: "Овде су 21. 8. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић - тражимо их", је за девет година рушена осам пута.

За вишеструко рушење плоче отетим новинарима полиција је само једанпут пронашла починиоца. Шабан Бериша (47) условно је кажњен на три месеца затвора и 200 евра новчане казне за рушење плоче.

УНС и ДНКиМ су плочу поставили 2012. године на годишњицу отмице новинарске екипе.

Новинарска екипа Радио Приштине је 21. августа 1998. године кренула ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да уради прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво