Читај ми!

Случај Арсић – оптужен за пљачку када је одбио да прода имање Албанцима

Процењује се да 60.000 до 70.000 људи има проблеме са имовином у јужној покрајини. Огроман број расељених није решио имовинске проблеме, а чести су и проблеми са законом. Врховни суд у Приштини потврдио је казну од шест година затвора Ненаду Арсићу из Чаглавице, јер је 1999. наводно тукао браћу Шаља, који су му комшије. Он тврди да су га браћа пријавила, јер није желео да им прода део имања.

Ненад Арсић је живео у Чаглавици до 2014. године, а и после тога је из Ниша редовно долазио у своју породичну кућу. На дан када је ухапшен пре две године кренуо је да извади лична документа. Осуђен је на шест година затвора, јер је, према наводима из пресуде, двојицу Албанаца приморавао да, како се тврди, пију ракију и певају српске песме. Терете га и за пљачку пет кућа.

"Он је до 2012. године радио у Грачаници, живео је у Чаглавици на издавању личних карата. Он је све време био ту. Зашто су од 1999. године чекали до 2019. године да га ухапсе", пита сестра Радмила Васић.

Случај против њега базира се на неутемељеним исказима сведока, а према незваничним информацијама, пријавиле су га комшије Албанци којима није желео да прода имање.

"Ти људи који су га оптужили они не познају мог брата изјавили су на суду да га нису познавали него да им је неко рекао то је тај и они су њега оптужили", каже Радмила.

Чињенице показују да је Србима на Косову и Метохији ускраћено право на правично суђење и да се они прогањају и терете по тајним оптужницама и осуђују на вишегодишње казне затвора, без чврстих доказа.

"У оваквим поступцима не постоје материјални докази, углавном се пресуде доносе на изјавама сведока што је у супротности са законо о кривичном поступку", истиче адвокат Јована Филиповић.

"Огромна већина од њих остала без имовине на КиМ сада су остали и без својих хранитеља -издржаваоца. Тако да мислим да држава треба да сагледа могућност да и материјално и психо-социјално подржи те породице. Није довољно само ангажовати адвоката", сматра професор Правног факултета Универзитета у Приштини (привремно измештен у Косовску Митровицу) Душко Челић.

Арсићи, упркос свему кроз шта су прошли, кућу у Чаглавици продати неће и то је, кажу, и Ненадова порука из затвора.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво