Девићи добијају асфалт после три деценије, осам километара живот значи

Поред важних саобраћајница, широм Србије нови асфалт стиже и у крајеве чији су житељи то чекали деценијама и због чега су, сматрају, они који су изгубили стрпљење напустили села. У ивањичком крају асфалтира се пут значајан за око 3.500 житеља подголијских села.

Док се путари труде да пре снега заврше што више посала на реконструкцији пута према Девићима, у Основној школи "Проф. др Миланко Кошанин" одржава се настава. Та школа је, по броју ученика, једина на Голији.

"Обухвата и највеће подручје, пет месних заједница. Тренутно имамо 93 ученика, са децом у припремном програму и надамо се да ће изградња овог пута допринети да један одређени број ученика остане на овом подручју овде да живи и да буду неки задњи одбрамбени механизам одсељавања становништва са овог подручја", каже Радојица Ћировић, директор Основне школе "Проф. др Миланко Кошанин".

Након три деценије нови асфалт стићи ће до Девића. Тих само осам километара за житеље ових крајева има много већи значај.

"Могу да вам кажем да то живот значи за грађане који живе на овим подголијским просторима и да ће то убудуће, завршетком тог пута, много променити начин живљења и квалитет живота људи који живе на овим просторима", каже Радојица Стојковић, председник МЗ Девићи.

Будућност и опстанак и других села зависи од инфраструктуре, каже челник Општине Ивањица и на томе се ради заједно за житељима.

"Нашим одлукама један на према два, један на према три улагањима, односно на динар који скупе мештани два, односно три динара даје општина за асфалтирање, урадили смо ове године преко десет километара асфалта. Тенденција је била да се уради више, али услед последица коронавируса и пандемије, смањеног броја радника нисмо успели све послове да доведемо до краја", каже Момчило Митровић, председник Општине Ивањица.

"Следеће године надамо се да ћемо око 15 километара успети да асфалтирамо и да трајно решимо људима проблеме који живе у свим месним заједницама на територији општине Ивањица", рекао је Митровић.

Нови асфалт јесте темељ наде будућности опстанка у селима где је живот посебно тежак у зимском периоду, али кад је пут добар, кажу, лакше се и снег преброди.  

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво