Читај ми!

Омбудсман позвао грађане му се обрате ако су им била угрожена права током блокаде путева

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све грађане који сматрају да им је приликом блокаде саобраћајница током викенда било угрожено било које право из корпуса људских права, да се обрате тој институцији и да, уколико поседују, доставе доказе у виду аудио, фото и видео снимака.

Зоран Пашалић је у саопштењу навео да је институција Заштитника грађана пратила ситуацију са блокадама саобраћајница по Србији током викенда.

"Имамо део документације и планирамо да испитамо те случајеве, и зато позивам све грађане који сматрају да им је неко од права било угрожено да се обрате овој институцији мејлом, лично или телефоном и да нам доставе ако имају одређене видео, аудио или фото доказе", додао је Пашалић.

С друге стране, имајући у виду да као друштво треба да тежимо поштовању европских вредности и владавини права, на које се често и позивамо, треба да исте и поштујемо, нагласио је Пашалић.

"Владавина права значи повиновање Уставу, који у члану 54. дефинише слободу окупљања, и законима Републике Србије, у конкретном случају члановима 12. и 14. Закона о јавном окупљању. грађани који окупљањем желе да изразе, остваре или промовишу одређена уверења и циљеве, друго право и слободу, треба да окупљања организују у складу са Законом о јавном окупљању", навео је Пашалић.

Заштитник је апеловао на грађане који јавним окупљањем намеравају да изразе своје ставове, интересе, права и слободе, и на све државне органе који приликом окупљања грађана обављају послове заштите безбедности људи и имовине, јавног здравља, морала и заштите права других, да узајамно поштују право грађана на јавно окупљање, с једне стране, али и право на слободу кретања грађана који не учествују у окупљању, с друге стране.

Заштитник грађана је нагласио и да све стране треба да поштују право на физички и психички интегритет, достојанство личности, право на имовину сваког грађанина без обзира да ли је он учесник окупљања или то није, или је припадник државних органа који обавља послове заштите окупљања.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво