Читај ми!

ЕУ оснива "европску новинску редакцију"

Потпредседница Европске комисије Вера Јурова и европски комесар Тијери Бретон представили су планове за медијска правила широм ЕУ на Форуму европских новинских медија, најавивши средства ЕУ за оснивање "европске редакције" која ће окупити 16 новинских агенција, међу којима и агенција Танјуг.

Тијери Бретон рекао је да ће прва европска редакција омогућити новинарима да заједно извештавају о ЕУ, као и подстиче дух сарадње.

Навео је да је уверен да се тим пројектом јача европски информациони простор и повећава грађанима приступ висококвалитетним информацијама.

Према подацима Европске комисије из средстава за подстицај пројекта биће понуђени и курсеви, као и вишејезични сајт са изабраним текстовима новинских агенција о темама везаним за ЕУ.

У тај пројекат, под координацијом немачке агенције ДПА, укључене су новинске агенције АФП (Француска), АНСА (Италија), Ађерпрес (Румунија), АПА (Аустрија), АТА (Албанија), Белга (Белгија), БТА ( Бугарска), ЕФЕ (Шпанија), Еуропа Прес (Шпанија), ФЕНА (Босна и Херцеговина), ХИНА (Хрватска), МИА (Северна Македонија), СТА (Словенија), Танјуг (Србија) и ТАСР (Словачка).

Примена пројекта почеће у јануару, а очекује се да ће интегрисана редакција почети са радом средином идуће године.

Пројекат је изабран након отвореног позива за достављање предлога у вредности од 1,76 милиона евра.

Председник Асоцијације европских агенција (ЕАНА) и директор аустријске агенције АПА Kлеменс Пиг истакао је да се ради о пројекту који треба да појача извештавање ЕУ.

Нагласио је да су модели сарадње у медијима све важнији.

"Kада 16 новинских агенција из 15 земаља у Бриселу користе заједно редакцију, са својим националним гледиштима на Европу, од тога профитирају сви. Захваљујући тим умрежавањем расте новинарски квалитет", истакао је директор ДПА Петер Kрош.

Додао је да је у овом пројекту посебно важно што су сви партнери изразили приврженост слободном и независном новинарству.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво