Читај ми!

АКС позива Вучића да не прогласи измене Закона о експропријацији

Адвокатска комора Србије донела је одлуку да упути позив председнику Србије Александру Вучићу да размори примедбе Коморе и не прогласи Закон о експропријацији, односно да одбије да потпише указ измена и допуна тог закона.

АКС је на данашњој седници закључила да овај закон треба да се врати Народној скупштини на поновно одлучивање, указујући у допису председнику на низ својих замерки на Закон, који је у петак 26. новембра усвојен у скупштини по хитној процедури.

Јуче и данас у неколико градова Србије организовани су протести грађана због усвајања ових законских измена.

АКС сматра да је о предложеним изменама и допунама морала пре скупштинске процедуре да се спроведе јавна расправа која није смела да изостане због велике заинтересованости јавности, како грађана тако и стручне јавности.

"Позивамо Вас да станете у одбрану већ прописаног начина доношења закона и подзаконских аката", наводи се у допису председнику у који је Танјуг имао увид.

У вези са усвојеним изменама и допунама Закона о експропријацији, АКС је у допису навела више одредби које, како наводи, изазивају забринутост.

Поред хитности усвајања, без јавне расправе, за АКС је спорна накнада за експроприсану имовину, јер прави разлику у накнади између легално и нелегално саграђених објеката.

АКС као спорно види и повезивање овог закона са Законом о посебним поступцима ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја за Републику Србију, који је усвојен прошле године.

На крају је упозорила и на одредбе о постављању привременог заступника за сопственике који су непознати, преминули, а заоставштина није расправљена, подсећајући да АКС већ има установљен кол центар за постављења адвоката у поступцима одбране по службеној дужности, привремених заступника у судским поступцима, као и за предмете бесплатне правне помоћи.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво