Читај ми!

Чудесна судбина уџбеника деце Првог светског рата

Kраљ, Влада и дипломатски кор, а за њима народ. То је била слика у ноћи 26. и 27. новембра 1915. године када је започето повлачење преко Албаниије. У историји названа Албанска голгота позната као једно од најболнијих страдања српског народа. Важна сведочанства о Првом светском рату су пристигла у Музеј књиге и путовања.

Судбина петнаестогодишњег дечака Сретена Шљивића, из села Рабровица надомак Ваљева, слична је као и неколико хиљада његових вршњака који су се у зиму 1915. и 1916. повлачили преко Албаније. Сретен је био добре среће - преживео је Албанску голготу. Школовао се и докторирао у Француској, постао један од наших најцењенијих физичара. Његови ратни уџбеници недавно су пронађени и пристигли су у Музеј књиге и путовања.

"Ова збирка је првенствено занимљива као збирка, ви углавном пронађете једну, две, три књиге из тог периода у некој библиотеци. Али Сретен је првобитно чувао целу библиотеку ратну коју је користио док је студирао у Болијеу, дакле неких двадесетак својих уџбеника", објашњава Виктор Лазић из Музеја књиге и путовања.

И ту су најпре Сретенови уџбеници из физике, хемије, али и из историје, географије. Многи писани и преписивани на невештом француском језику.

"Зато што је највећи број наших ђака био у Француској, а друго наши интелектуалци су књиге преводили на француски или већ директно писали на француском, да би што већи аудиторијум био упознат са историјом са географијом са књижевношћу", каже библиотекарка Светлана Мирчов која је обрадила ову збирку.

Ратних година права је мука била образовати се у туђој земљи, а још већа невоља како пронаћи уџбеник.

"Прво је објављен изузетно велики број речника јер су били речници намењени и ђацима и младима али и војницима. Описмењавани су чак и током рату, описмењавани су и у болницама", наводи Светлана.

"Ви чак видите и по појединим уџбеницима како су се они селили. Он на својим појединим уџебеницима пише Бизерта, дакле учио је у Бизерти, па онда пише Алжир, и на крају је завршио у Болијеу. Замислите тај пут преко Албаније, Kрфа, Солуна ко зна куда, преко Алжира, Бизерте и на крају заврши у Ници", истиче Лазић.

Зато су сви ови уџбеници, стари више од 100 година од којих многи и са посветом, драгоцено сведочанство. Пружају нову слику ђачког живота у Првом светском рату.

Више од 2.000 библиографских јединица о Првом светском рату налази се у Музеју књиге и путовања. Многобројни су српско-француски речници, граматике али овде су и многобројни уџбеници. Тако је на пример интересантна историја српског народа, која је уџбеник за четврти разред основне школе, а штампана је у Бизерти 1918. године.

Осим Сретеновог легата овде се налазе и уџбеници друге деце, ратни дневници, писма, фотографије и разнолика ђачка и војничка литература.

"Наши војници док чекају неку борбу у рову, читају и Ђуру Јакшића и Бору Станковића и Тургењева и Толстоја. То је нешто невероватно, али имате и пољопривредну литературу. То ме је највише запрепастило. Замислите ви војника који у рову 1918. године, не зна да ли ће жив стићи до својих ораница има потребу да штампа књигу упутство за орање тракторима", препричава Лазић.

У Музеју књиге и путовања настављају шире збирку Првог светског рата. Надају се да би једног дана могла бити проглашена за култруно добро и верују да ће израсти у нешто посебно. Због докумената који сведоче о судбинама попут Сретенове са почетка приче, ова колекција је већ посебна.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво