Читај ми!

Брнабићeва и Ружић у Тренинг центру Ваздухопловне академије у Вршцу

Премијерка Ана Брнабић обишла је са министром просвете Бранком Ружићем Тренинг центар Ваздухопловне академије у Вршцу, који је у процесу реконструкције. Изјавила је да је улагање у ту образовну установу стратешко јер ће се, навела је, до 2030. године авио-индустрија дуплирати. Бранко Ружић је истакао да ће сви студенти који буду завршили своје школовање у тој образовној установи имати извесност у погледу запошљавања.

После обиласка инфраструктурних објеката, писте и хангара, где јој је представљено како ће Тренинг центар изгледати када се заврши реконструкција у потпуности, Брнабићева је казала да ће дуплирањем авио-индустрије бити увећане потребе и за кадровима: пилота, контролора лета, механичара, инжењера и техничара.

Наводећи да се и у Београду ради један део Ваздухопловне академије, премијерка је истакла да је овај у Вршцу већи и важнији за обуку и школовање кадрова.

Прецизирала је да је укупна инвестиција за Београд и Вршац 67 милиона евра, а да је до сада инвестирано 12,7 милиона евра.

"Ми гледамо на Вршац, као на место које ће се конкурентно позиционирати да услиши и европске и светске потребе. Вршац је град вина, град фармацеутске индустрије, али и град ваздухопловства, а ова академија је један од симбола града", казала је Брнабићeва.

Брнабићева је рекла да се данас у Академији школују наши кадрови, али у првој генерацији школују се и кадрови из региона. За сада су ту, истиче, студенти из Црне Горе и Северне Македоније.

Нада се да ће многи од њих и после студија остати у Србији, јер је потреба за радним местима потребна и то од како је, каже, у нашу земљу дошла реномирана немачка компанија МТУ која ће нудити добро плаћена радна места.

"То су данас људи из Србије и региона. У будућности ће ово бити центар за школовање страних и пилота и контролора лета и инжењера и техничара и авио-механичара", казала је премијерка.

Јавна набавка за авионе, хеликоптер, симулаторе

Најавила је да ће до краја године бити расписана јавна набавка за још два авиона, један хеликоптер, за додатне симулаторе. Истакла је да се на тај начин прави европски центар изврсности у Вршцу, који се надовезује на оно што се ради у Београду.

Премијерка каже да у Вршцу данас не постоје велики економски проблеми, нити привредни, и истиче да је незапосленост само 6,5 одсто.

"Ми смо, додатно, у 2021. години подржали још две инвестиције у Вршцу субвенцијама које се у овом тренутку отварају или ће се отворити до краја године и те две инвестиције: једна домаћа и једна чешка, су још додатних 200 радних места. Овим Вршац поново враћамо у центар Србије и овог дела Европе као образовни центар", казала је.

Очекује, у том смислу, да ће за две, три године у Вршцу врвети од страних студената, чиме ће тај град добити још једну перспективу.

Ружић: Ваздухопловна академија нуди извесност за посао

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић после обиласка Тренинг центра истакао је да ће сви студенти који буду завршили своје школовање у тој образовној установи имати извесност у погледу запошљавања, а да ће кроз модел дуалног образовања студенти стицати знања у реномираним компанијама - Аир Сербиа, МТУ, СМАТСА.

Ружић који је Тренинг центар обишао са Аном Брнабић, казао је да су оснивање Академије у мају и оснивање Тренинг центра пре годину дана били први пионирски кораци у смислу обезбеђивања дуалног образовања, не само на нивоу средње стручног образовања, већ и на нивоу високог образовања.

Указао је и на чињеницу да данас у првој генерацији има 72 студента што, приметио је, говори у прилог томе да ће систем профункционисати на најбољи начин и да ће то бити један од најпрестижнијих Тренинг центара не само у региону, већ и у Европи.

"Биће интегрисан, један озбиљно уређен комплекс који ће свакако и нас позиционирати на тој мапи. Важно је знати да ће сви студенти имати извесност у погледу запошљавања након стицања знања. Вршац је право место за нешто овако јер има традицију, овде је увек ваздухопловство било присутно", казао је Ружић.

Додао је да ће ускоро бити отворени и тренинг центари у Суботици, Шапцу, Власотинцу, а да ће подручја рада бити опредељена спрам интереса привреде.

Према његовим речима, очекује нас отварање 12 тренинг центара где ће бити систем формалног и неформалног образовања, односно где ће моћи студенти да овладају потребним знањима и вештинама сходно својим афинитетима и да се интегришу у привредни систем.

Ружић каже и да је цена за обуку за пилоте у Шпанији 100.000 евра, у Пољској 72.000, а да ће у нашој земљи обука коштати више од 50.000 евра.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић казала је да је Влада с обзиром на резултате одлучила да по први пут школује из буџету студенте овако скупих студија тако да ове године четири пилота су на буџету, два контролора лета и 14 будућих авио-механичара. 

"Прво реконструкција смештајних капацитета за студенте"

Директор Ваздухопловне академије у Вршцу Горан Цвијовић појаснио је да се укупна инвестиција односи на опремање и реконструкцију инфраструктурних објеката Тренинг центра и дела Тренинг центра у Београду.

Како је прецизирао, прво ће бити реализована реконструкција смештајног капацитета за студенте, капацитета за исхрану, али и набавка неопходних авиона: два двомоторна авиона, један једномоторни хеликоптер и симулатор за Аирбус А320.

"То нам је важно, јер нећемо да радимо само основне обуке, него покушавамо да развијамо Тренинг центар тако да имамо обуку од почетне до обуке за одређени тип авиона. Концепирамо Тренинг центар пре свега према потребама националне авио-компаније, али и према потребама тржишта како у Европи, тако и у свету", казао је Цвијовић.

Митровић: Са Академијом постајемо светски образовни центар

Улагање Владе Србије у Ваздухопловну академију у Вршцу након 10 година враћа Вршчанима образовну институцију, која је симбол града, а тиме ће и град бити позициониран као образовни центар не само региона, већ и Европе, па и света, оценила је градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Према њеним речима, посета премијерке и министра просвете Ваздухопловној академији је јако значајна за Вршчане јер су имали прилику да директно чују шта је планирано да се реализује у наредном периоду.

"Чули смо да је планирано да се уложи 67 милиона евра, то је за Вршац и Вршчане изузетно важно, јер је Ваздухопловна академија симбол нашег града. Готово 10 година је прошло од како је престала са радом и од када није улагано ни у објекте, ни у опрему", нагласила је.

Истакла је да је Влада Србије само ове године уложила више од 12 милиона евра за само преузимање Академије и додала да су сада најављене важне инвестиције, што је важно, каже, не само за студенте из Вршца, већ и за све студенте из наше земље, региона и Европе.

"Ово улагање Владе Србије вратило је Вршчанима Ваздухопловну академију и на овај начин ми ћемо као град бити позиционирани као образовни центар не само на мапи овог региона, већ Европе, а могу слободно рећи и света", казала је Митровићева.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво