Читај ми!

Подршка жртвама насиља – жене и деца бесплатно на Тари, Руднику, Гочу

Центар дечјих летовалишта Београда и Сигурна кућа Београд потписали су споразум о сарадњи, па ће кориснице Сигурне куће са својом децом убудуће бесплатно моћи да бораве у објектима Центра широм Србије.

Центар дечјих летовалишта Београда је прва институција која је покренула хуманитарну активност овог типа, са циљем да помогне жртвама насиља.

Споразум о сарадњи Центра дечјих летовалишта и Сигурне куће потписан је поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама.

Директорка Центра дечјих летовалишта Тања Сантрач рекла је за РТС да су схватили у разговору са Сигурном кућом да ће им бити велика подршка уколико кориснице са децом могу бесплатно да бораве у објектима Центра.

"Суштина је била да помогнемо да се у друштву подигне свест, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да се више бавимо тиме и да се више људи укључи да помогне тим женама, јер живе стресан живот. Неопходно им је да се изместе из свакодневне рутине", рекла је Сантрачева.

Споразумом који су потписали Сигурна кућа и Центар за дечја летовалишта, каже, обухваћен је бесплатан превоз, смештај, исхрана, као и садржаји Центра. Центар има, каже, седам објеката у којима ће жена и деца моћи бесплатно да бораве – на Тари, Дивчибарама, Руднику, Гочу, Шупљој стени на Авали, у Брусу и Аранђеловцу.

"Код нас долазе деца у предшколском и школском узрасту, особе које се баве спортом. Отворили смо се због пандемије ка одраслима, породицама, младима, јер је неопходно да одржимо континуитет. Потписали смо споразуме и са МУП-ом, Поштом Србије, ЕПС-ом, просветним радницима... Отворили смо се ка суграђанима", каже Сантрачева.

Град Београд пружа подршку женама које изађу из Сигурне куће тако што им годину дана исплаћује месечну помоћ, чиме их оснажује током враћања у редовне друштвене токове. Према речима Тање Сантрач, Центар женама које су жртве насиља поможе и да се опораве од претрпљеног стреса, те да у истом духу следе политику Града Београда.

"Кориснице Сигурне куће са својом децом ће у објектима Центра, осим едукативно-забавних садржаја, имати и користи у здравственом смислу, због места где су објекти смештени, изоловани од саобраћајница, али и у безбедносном смислу, јер сарађују са полицијом", закључује Тања Сантрач, директорка Центра дечјих летовалишта.  

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво