Читај ми!

Нова служба за микробиолошку дијагностику у Сремској Каменици

На Институту за плућне болести Војводине у Новом Саду отворен је обновљени Центар за микробиологију. У новој лабораторији уз модерну опрему моћи ће да уради знатно већи број анализа, а тиме ће се смањити и задржавање пацијената у болницама.

Упркос радовима у овој лабораторији је од почетка пандемије обављено око 28.000 анализа само за потребе дијагностике коронавируса. Уз нову опрему биће могуће и анализе које до сада нису рађене.

"Шездесет година овде ништа није улагано, од 1960. када је направљена зграда Института. Институт добија нову пи-си-ар лабораторију, молекуларну лабораторију која је, има је само фактички ватрено око, и то је на понос и дику свих нас", каже Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

За грађевинске радове и за куповину нове лабораторијске опреме, влада Војводине издвојила је 68 милиона динара.

"Као приоритетно бих навела опрему за пи-си-ар дијагностику, затим су ту коморе за безбедан рад, затим су набављене центрифуге, фрижидери, замрзивачи, машине за прање посуђа, значи све оно што заправо олакшава рад здравственим радницима", указује Мирјана Хаднађев, руководилац микробиолошке лабораторије.

Уз већи учинак лабораторије биће олакшан и рад болницама.

"Оно што ће бити квалитет више, то је да ће се дијагноза постављати брже, пацијенти ће се адекватније лечити и биће мање задржавања пацијената у болницама", напомиње Илија Андријевић, директор Института за плућне болести Војводине.

У последњих пет година, у Инстит за плућне болести Војводине уложено је 440 милиона динара, док је буџет за лечење грађана северне покрајине повећан скоро 50 одсто.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво