Читај ми!

РТС у обиласку радова у Клиничком центру Србије – када се очекује завршетак

До краја године требало би да буду завршени радови на Клиничком центру Србије. У првој фази уложено је 69 милиона евра, а у другој још 43 милиона евра. Када све буде завршено, Србија ће коначно добити новоизграђену, али и реконструисану кулу Клиничког центра Србије и најсавременију здравствену установу не само у региону.

Изградња Клиничког центра Србије отпочела је седамдесетих година прошлог века. Зграда, која је постала заштитно лице Београда, видела се готово из свих делова града. КЦС је постао здравствена установа у којој се лече сви, грађани Београда, земље, региона.

Ипак, чардак ни на небу ни на земљи никада у потпуности није завршен. Од велелепне зграде користило се тек неколико спратова. А онда је Србија такође давне 2006. ратификовала уговор сa Европском инвестиционом банком и од тада су сви надлежни најављивали његову изградњу. А радови су отпочели тек пре три године.

"Ово је једна од две ангио сале само за Ургентни центар. Колика је потреба за ангио салом показало се са нашом једном једином у Ургентном центру, где су се преклапали и акутни кардиолошки и акутни неуролошки пацијенети. Опрема се инсталира", каже др Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра.

Истиче да је предност нове зграде то што ће бити двокреветне собе, са свом опремом у случају погоршања стања пацијента који може да се стави на вентилацију, кисеоник и на монитор.

"Људи који дуго раде у здравству Србије, сви су жељно ишчекивали отварање новог Клиничког центра. Некако свима нама који тако очекујемо већ деценијама, ово све делује нестварно, али је сада реално и срећни смо", поручује Ерцеговац.

У новом Клиничком центру Србије биће и Клиника за ендокрину хирургију, која први пут добија свој независни простор, Клиника за хематологију, за гастроентерологију, Клиника за кардиологију, у нову зграду сели се Ургентни центар, који ће између осталог имати и више сала за реанимацију.

"Ово је цео оперативни блок, цео низ од 13 опрационих сала у овом једном делу иначе ће их бити 31. Простор од 12 кревета је био недовољан досадашњем Ургентном центру показује и потреба за овом великом просторијом са 18 политрауматизованих пацијената ипак велики комодитет не само за пацијенте него и за особље које ће радити око њих", наглашава Ерцеговац,

Укупно је 15 спратова, а сваки спрат има своју боју. Плаве боје на 11. спрату је Клиника за грудну хирургију.

"Роботика улази у хирургију на велика врата. Имаћемо само за Ургентни центар два скенера и један магнет, плус у истом нивоу ће бити и четири нова скенера за цео Клинички центар, две магнетне резонанце, пејсмејкер", наводи 

Нова зграда имаће 86.000 квадратних метара, од тога је 27.000 новог простора и 59.000 квадрата реконструисаног. Реконструкција Клиничког центра Србије и изградња нове куле отпочела је 2018. године.

На питање када можемо да очекујемо завршетак, Ерцеговац каже да зависи од извођача. "Ја се искрено надам ће ово бити све готово до краја године и да ћемо моћи да очекујемо усељење почетком следеће", закључује директор Ургентног центра.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво