Читај ми!

Пријава за добровољно служење војног рока у поштама и преко е-Управе, повећане и плате

Министарство одбране поједноставило је процедуру пријављивања за добровољно служење војног рока и запошљавање у војсци. Заинтересовани могу да се пријаве преко е-Управе, у било којој пошти или центрима за обуку. Један лекарски преглед омогућиће им да се запосле одмах после одслужења војног рока, уместо да чекају и по две године. Министар одбране Небојша Стефановић рекао је приликом обиласка пожаревачког Центра за обуку копнене војске да су војницима на добровољном одслужењу војног рока, разводницима, десетарима и полазницима курса резервних официра увећана примања.

Министар је истакао да је унапређење концепта добровољног служења војног рока нешто на чему су, у претходном периоду, напорно радили Министарство одбране и Војска Србије.

"Желели смо да људима који се определе да дођу у своју војску, који се пријаве, који желе да служе Србији на овакав начин, олакшамо положај, омогућимо једноставније процедуре и да урадимо оно што су и они тражили од нас. Дакле, одлучили смо се на поједностављивање процедура, односно уједначавање процедура. Уочили смо у претходном периоду неке од недостатака на које су нам указали и сами кандидати, односно, војници на добровољном служењу војног рока, од којих један велики део жели да настави своју каријеру у Војсци Србије", навео је Стефановић.

Указао је да су истицали да су процедуре, рецимо, здравствених прегледа биле предуге и прекомпликоване зато што су они те процедуре прошли кад су долазили да добровољно служе војни рок, а онда кроз различите другачије процедуре и тестове пролазили када је требало да постану војници професионалци.

"Министарство се обратило Генералштабу, ту су носиоци били наша Војномедицинска академија, односно Управа за војно здравство и Сектор за људске ресурсе. Сагледали смо оно што су били недостаци и уједначили критеријуме и процедуре. Сви они који прођу здравствене прегледе током доласка у јединице, дакле у центре за обуку, на добровољно служење војног рока, фактички су тиме и прошли процедуре и прегледе да би могли да конкуришу за професионалне војнике", рекао је министар.

Објаснио је да је тиме значајно смањено време за ступање у професионалну војну службу војника који су добровољно одслужили војни рок.

"Прво, уштедели смо новац. Отприлике око 11 милиона динара смо уштедели само Управи за војно здравство зато што су толико коштали двоструки прегледи, фактички, који су били суштински непотребни. Такође, административне процедуре за пријем. Ми смо желели да војници, током добровољног служења војног рока, дакле у тих шест месеци, искажу намеру да буду професионални војници, да конкуришу за јединице, да попуне све оно што треба, дакле да предају сву документацију, да се у том времену ураде безбедносне провере", навео је министар.

"Сада са здравственим прегледом који ће им важити, јер без тога не би могли да буду војници на добровољном служењу војног рока, они ће већ у шестом месецу свог служења заправо моћи да знају да су примљени и да већ следећег месеца, ступају у редове професионалних војника" истакао је Стефановић.

Према његовим речима, тиме је урађена добра ствар за војнике, јер су максимално убрзане процедуре, али и за Војску која ће добијати врло брзо нове припаднике.

Увећана примања војницима на добровољном одслужењу војног рока

Подсетио је да се некада у процедурама пријема губило и по годину и по до две, што је доводило до тога да кандидати одустану од професионалне војне службе, јер су у међувремену добили понуду за други посао.

"Што се тиче новчаних примања, одлучили смо да повећамо плате. На добровољном служењу војног рока просек плате је био 20.968,00 динара за војника, 22.000,00 за разводника и 23.000,00 за десетара. Полазници Школе резервних официра су имали 15.881 динар просечно. Треба водити рачуна да разводник и десетар није постајао свако, дакле мањи број људи постајали су разводници и десетари те суштински тежишна плата била око 21.000 динара. Ми смо се определили да нова месечна плата буде 34.766 динара за војника, 36.504 динара за разводника, 38.000 за десетара и 38.000 за полазника школе резервних официра, што је веома значајно повећање", рекао је Стефановић

"То је, дакле, са 125.000 на 208.000 за проведени период у војсци, односно 66 одсто повећање плате за војника, 141 одсто за полазника школе резервних официра, јер сматрамо да је неправедно да они које школујемо за резервне војне старешине буду у том смислу оштећени, да не добију макар једнаку плату колику добија десетар на добровољном служењу војног рока", нагласио је он.

Стефановић је оценио да су то сада пристојна примања.

"Не ради се о заради, јер неко долази на добровољно служење војног рока, али је то новац који може да добије у тих шест месеци иако је држава обезбедила у том периоду и становање, храну и униформу односно одећу коју ће војник носити, тако да тај новац остаје само њему. Мислим да ће то бити и значајан стимуланс људима да дођу, да добровољно служе војни рок и наравно да се можда определе да постану професионалци, да своју каријеру наставе у војсци", рекао је Стефановић.

Пријава могућа у поштама и преко е-Управе 

Као један од новитета министар је истакао нову, олакшану процедуру пријављивања. Сви заинтересовани за служење војног рока моћи ће да се пријаве у 1.500 експозитура Поште Србије и посредством е-Управе. Он је подсетио да је пријављивање до сада било могуће само у надлежним центрима Министарства одбране.

"Заиста је то било мало отежавајуће за оне кандидате у чијим општинама или мањим местима нема центара за регрутацију, односно центара Министарства одбране. Много је лакше данас да то урадите из своје куће или у било којој пошти", истакао је министар и захвалио Влади Србије на подршци у увођењу ове новине.

Стефановић је изнео податак да се у претходне три године константно повећава број упућених регрута. Тако су 2019. године на добровољно служење упућена 963 регрута, 2020. године 1.154, а ове године, не рачунајући децембарски упутни рок, њих 1.268.

"Очекујемо више од 1.400 са децембарским упутом, што ће заиста бити један од најбољих резултата у последњих пар година. Не кажем да је то нешто чиме смо у потпуности задовољни, али постоји узлазни тренд и хоћемо да мотивишемо младе људе да дођу у своју војску, виде шта наша Војска нуди, какве све специјалности могу да обављају и шта је то што могу да науче, како њихова каријера може даље да се води", објаснио је Стефановић.

Указао је на то да се војска убрзано модернизује, те да ће у наредним годинама бити још много унапређења, као и то да се улога војске и начини њеног ангажовања мењају.

На крају излагања, Стефановић је поручио да је поносан на сваког војника који је дошао да служи добровољно војни рок.

"Захваљујем њима и њиховим породицама. То је заиста посебна част за све нас, то што су се они определили да дођу у нашу Војску. Верујем да је велика част и за њих да буду део једне од најснажнијих организацији и највећа подршка нашем народу кроз целу историју", закључио је министар.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво