Читај ми!

Генекс проглашен за споменик културе

Влада Србије донела je одлуку о утврђивању Стамбено-пословног комплекса "Генекс" за споменик културе, објавило је Министарство културе на свом Инстаграм налогу.

У Министарству културе подсећају да је "Генекс" грађен од 1970. до 1980. године у Блоку 33 у Новом Београду, према пројекту архитекте Михаила Митровића, једног од најпродуктивнијих аутора на домаћој градитељској сцени.

"Монументална грађевина подигнута је као урбани 'светионик' и најупадљивији мотив Новог Београда, али и визуелни репер читавог града", нагласили су у објави, а подсећају да је познат и под именом "Западна капија", као и да је у своје време представљао највишу зграду на Балкану.

Истичу и да је сликар Лазар Вујаклија урадио мурале на фасади приземља зграде Генекса 1979. и тиме унео новину у естетичност бетонских форми, до тада углавном катактеристике историјских стилова и епоха.

"'Генекс' представља материјални документ периода наглашене жеље београдског урбанизма за формирањем упадљивих градских симбола и величанствен подухват препознат и ван граница тадашње Југославије", закључују у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво