Читај ми!

"Мутант" у Бору срушен за 100 милисекунди – минирање успешно, али било је и среће и пропуста

По пројекту Рударско-геолошког факултета у Београду минирањем је срушен димњак у Бору. Шеф Центра за минирање Лазар Кричак рекао је за РТС да је то био компликован пројекат, јер је у питању врло специфичан димњак који није ни од цигле ни од армираног бетона.

У Бору је срушен велики димњак, који је 60 година био симбол града, али и загађења у том граду. 

Професор Лазар Кричак, шеф Центра за минирање на Рударско-геолошком факултету у Београду каже да у овој години славе 20 година од настанка Центра за минирање.

"Испоставило се да је то био добар потез, много тога је урађено како кроз катедру за површинску експлоатацију, тако и кроз Центар за минирање. Имамо преко 50 пројеката различитих површинских копова неметала, увели смо нових предмета на факултету, који су се добро показали и приликом последњег рушења димњака у Бору", рекао је Кричак.

"Поносни смо на велике послове које смо радили, помагали смо око вађења бомби на кинеској амбасади, радили смо рушење на Генералштабу из Бирчанинове улице, много пројекта рушења по Црној Гори", каже Кричак.

Напоноснији смо на велики број колега који су данас познати стручњаци у свету, истакао је професор Кричак.

Минирање димњака у Бору - компликован пројекат

Кричак каже да је то компликован пројекат, јер је у питању врло специфичан димњак који није ни од цигле ни од армираног бетона. Он јесте од цигли, али ојачан вертикалним и хоризонталним серклажима од армираног бетона, има скелет и бетонску чарапу горе.

"Звали смо га мутант, радно име пројекта јер није било искустава са таквим димњацима", каже Кричак.

Оштећен је у земљотресу који је био у Румунији, претрпео је више санација. Показало се да су санације биле изузетно добре, када је падао димњак видело се да је било добро направљено.

Пројектовање димњака

Говорећи о пројектовању димњака, Кличак каже да се мора узети у обзир низ околности и параметара.

"Много пута смо били на терену, најсавременијом техником снимали димњак, направили 3Д модел, гледали сваку пукотину, снимали термалним камерама да видимо оштећења, димњак је био и искривљен, непозната ситуација", каже Кричак.

Што се тиче рушења експлозивом то спада у домен старих опасних заната.

"Решења се крију, остављају с колена на колено, немате могућности да баш тако лако сазнате и научите тај занат, нико радо не предаје другима. То су ретки догађаји, нема често тих димњака за минирање и екипа која раде чува то и мало себично за себе", указао је професор.

Конзорцијум је направљен пре рушења у преговорима са Кинезима, где је главну реч водила фирма "Тејком", на челу са господином Терзином, власником фирме. Осим Факултета у конзорцијуму је била је и фирма "Минекс", непосредни извршитељ, са екипом алпиниста који су се пели и помагали и радили тешке послове.

Припрема и минирање

Кричак каже да су преговори почели пре годину дана, па затим осматрања, мерења. За димњак није било документације, пошто се за све те старе објекте она и не чува.

Када су отворени "шлицеви" који су били усмеривачи пада димњака онда се видело да ту има још неких нових детаља.

Сам процес рушења 100 милисекунди, док је падао види се на снимку да је размишљао четири-пет секунди како се каже у жаргону. Није било бојазни, али ради се о специфичном објекту, објашњава професор Кричак.

Нема искустава како ће се понашати, поготово што је више пута био оштећен.

Мере предострожности

Све чега смо се досетили примењивали смо – у глави нам је био сценарио како он лоше пада, трудили се да спречимо све те могућности – он је у непосредном окружењу топионице која је коштала неколико милиона долара, каже он.

Према његовим речима, од пада летећих комада са сто метара може да се догоди потрес.

"Било је искустава и ова фирма која је одабрана за само вршење минирања, имала је срушене димњаке у својој биографији и то успешно, зато је направљен конзорцијум и на крају све је испало како ваља", истакао је Кричак.

Пре неколико година у Улици Кнеза Милоша било је минирање за потребе изградње скајлајна пословно-стамбеног комплекса.

Каже да је ту било доста проблема са околним становништвом које је за време бомбардовања претрпело штету, девет ракета је пало у окружењу. Зграде су биле оштећене, народ уплашен. Прошло је без проблема, велики број кубика је изминиран, испричао је Кричак.

Минирање специфична област 

Било је доста минирања, набављали смо смеше из Кине. Без нових технологија нема ништа. Минирање је специфична област не може се опажати нашим чулима, да немамо брзе камере, специјалне сензоре, специјалне уређаје не бисмо могли сами да анализирамо, додаје он.

Одговарајући на питање да ли се при планирању димњака води рачуна и о рушењу каже да се не мисли на то како ће се димњак срушити, поготово јер с раде нови делови топионице, екипа из Кине је доградила одређене објекте, па су се плашили да не буде оштећења.

Због платоа од земље који смо направили да ублажи ударе, нисмо имали потресе, било је димњак тежак 2.500 тона, четири инструмента су постављена, додаје он.

Према његовим речима, минирање има негативних ефеката, ради се о јефтиним експлозивима  велике разорне моћи. Експлозију треба зауздати, може да направи штету – потреси, разлетање комада, ваздушни удар од експлозије, прашину.

"Ту је било и среће и ветар је окренуо да не иде прашина на град приликом пада, димњак је пао како треба. Било је и пропуста, било је свега, али када саберемо главне параметре који служе за оцену – то је било изузетно успешно минирање", закључио је професор Кричак.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво