Читај ми!

Замена столарије уз субвенцију, ко има предност приликом селекције

Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства енергетике каже за РТС да је за замену столарије министарство обезбедило у пробном програму 220 милиона динара и да је толико требало да обезбеде и локалне самоуправе. Напомиње да ће у јануару бити расписан други јавни позив, и да је главни критеријум за доделу субвенција стање столарије, изолације и зидова.

Зоран Лакићевић је гостујући у Београдској хроници рекао да ће до краја године бити расписан други јавни позив на коме ће моћи да конкуришу и друге локалне самоуправе, као што је био случај са јавним позивом на коме се пријавило 67 локалних самоуправа.

"Кренуло се у реализацију пројеката, морам да кажем да је Град Београд био доста спорији у односу на друге локалне самоуправе. Сигурно је да су финансијска средства један од главних разлога за то. Морам да кажем да смо за цео јавни позив имали 220 милиона динара и толико је требало локалне самоуправе да обезбеде, дакле 67 општина је обезбедило по 10 милиона динара, неке по пет, Град Београд је обезбедио десет милиона динара. Покушавамо да у новом јавном позиву обезбедимо далеко већа средства", каже Лакићевић.

Програм је, додаје, конципиран тако да онолико колико обезбеди Министарство рударства и енергетике, толико и локалне самоуправе.

"Све оне општине које се не јаве на јавни позив нису део програма. Ово што сада радимо се први пут ради у Србији. Ми смо увек говорили да је ово пробни програм. Мислим да је сада много већа заинтересованост и да ће саме локалне самоуправе бити много више опредељене према конкурисању и обезбеђивању средстава за овај програм", истиче Лакићевић.

Има, напомиње, кућа које су завршене. У року од месец дана биће завршени радови у 67 општина.

"Имамо 6.700 домаћинстава која ће добити средства и комисија их сада обилази, данас смо били у Јагодини. Мере које се односе на изолацију зидова су компликованије, али очекујемо да њих завршимо на зиму", наводи Лакићевић.

Процедура је, додаје, таква да морају да буду испоштована правила јавних набавки.

"Прво се ради јавни позив за локалне самоуправе, затим за фирме и на крају за грађане. У свакој општини су формиране комисије за контролу. Постоје и јасно дефинисани критеријуми, правилници су усвојени где су тачно дефинисани критеријуми за доделу субвенција. Главни критеријум је стање изолације, столарије, зидова. Ако имате најлошију изолацију највише поена добијете и имате предност приликом селекције", напомиње Лакићевић.

Четири београдске општине су, додаје, ушле у јавни позив - Земун, Звездара, Барајево и Обреновац, то је исто пробни програм.

"Соларни панели ће се постављати на кровове. Очекујемо да јавни позив за грађане буде у јануару. Све ово ће трајати 10 година", рекао је Лакићевић.

Зашто у Београду само становници Палилуле могу да конкуришу 

Још у марту је Министарство рударства и енергетике обрадовало грађане најавом да ће субвенционисати замену столарије, пећи, изолацију кровова. Више пута су се рокови померали, а онда смо сазнали да ће у Београду ту могућност за сада имати само становници Палилуле.

Када је хладно, једнако је хладно и на Палилули, Звездари, у Земуну, или било којој другој општини. РТС је посетио Чукарицу, где још није расписан конкурс за субвенције за замену столарије.

"Било би нам значајно заиста, уштеда новца, енерегетска ефикасност, топлије, све би било значајно за нас, али и за остале", каже једна од грађанки са Чукарице. 

Иако у Секретаријату за енерегетику кажу да би и Чукарица и остале београдске општине требало до краја године да распишу конкурс, то ће се тешко десити. Ако сада нема новца за све, питање је да ли ће га бити за само два месеца, колико је остало до краја ове године. Београду је од Министарства енергетике обезбеђено 10 милиона динара, остало треба да обезбеде локалне самоуправе.

"План Министарства је такав да 10 милиона даје Министарство, а 10 милиона даје локална самоуправа, а пошто Београд има 17 општина, сматрали смо да је то мало средстава да расподелимо по свим општинама", наводи Нина Јандрић из Секретаријата за енергетику.

Зато су одлучили да сва средства буду распоређена у Општини Палилула, јер је то део града где је замена столарије најпотребнија, тврде у Секретаријату за енергетику. Сутра би требало да буду познати и извођачи радова, а пријавило се 12 фирми. Грађани Палилуле моћи ће да се пријаве почетком новембра. Када смо питали зашто баш Палилула, рекли су нам да су се ослонили на шест критеријума на основу којих су упоређивали општине.

"На основу тога што је Палилула најугроженија општина што се тиче енерегетске санације, а тај податак смо добили када је рађена типологија Грађевинског фонда коју је Град радио и на основу тих критеријума рангиране су општине", додаје Јандрићева.

Станари кажу да су разговарали са комшијама, има оних који би се пријавили, неки су то урадили парцијално па нису имали финансија за више, сви који су заинтересовани немају финансија да сами све ураде.

Још током лета је најављивано да ће конкурси и пре јесени бити завршени и да ће бити познати извођачи радова. Само једна београдска општина је завршила конкурс, извођачи радова још нису одређени, а грађани ће у тој општини, тек, у првој половини новембра моћи да се пријаве.

Тешко да ће ико у Београду пре пролећа успети да замени прозоре и врата или урадити изолацију крова.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво