Читај ми!

Влада прогласила 11. јун за национални Дан родне равноправности

У Србији ће се сваког 11. јуна обележавати Дан родне равноправности, како би борба за постизање једнаких права жена и мушкараца била видљивија. На овај дан је 1842. године одобрено школовање жена.

Влада Србије је на данашњој седници усвојила одлуку о установљавању Дана родне равноправности, саопштено је из кабинета председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић на чију је иницијативу донесена ова одлука.

"Формирањем Координационог тела пре седам година и уз нову, родно одговорну Владу, послали смо јасну поруку да родну равноправност и положај жена у Србији желимо да унапредимо, како би и жене, као и мушкарци, имале једнаке могућности да раде, напредују и живе. Предложила сам да се установи национални Дан родне равноправности како би ова тема и заједнички напори за постизање родне равноправности били видљивији", поручила је потпредседница Владе.

Према њеним речима, изабран је 11. јун, дан када је 1842. године одобрено школовање жена у Србији.

"Указом кнеза Михаила одобрено је Наталији Петровић и Софији и Катарини Лекић да могу да отворе школу за женску децу. Уз право гласа, образовање девојчица и жена је сигуран пут ка бољем и квалитетнијем животу", рекла је Зорана Михајловић.

Истиче да се установљавањем Дана родне равноправности доприноси подизању свести о њеној важности као предуслова за напредак целокупног друштва и једног од основних вредности демократске државе.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво