Читај ми!

Претеће писмо Словацима и захтев да се иселе из Бегеча, полиција тражи починиоца

Претеће писмо у коме се Словаци из Бегеча код Новог Сада позивају да се иселе у року од три месеца у суседно место Гложан, пронађено је у сандучету Словачке евангелистичке цркве у том месту. Догађај је пријављен полицији.

Писмо на четири странице у јавност је доспело након што га је Бегечанин Давид Францисти, припадник словачке заједнице, објавио на Фејсбуку.

"Набројана су презимена и имена оних словачких породица које би требало да се иселе, што је наравно изазвало једну непријатну ситуацију", каже Давид Францисти.

Давид наводи да су у предходних пет година, стигла још три слична писма.

"Тематика увек иста. У овом пислу пише да Словаци не смеју дочекати Божић и да неће окитити јелку. У предходним је писало да не смеју дочекати Ускрс, тако да се то пише пред неке велике прзанике", каже Давид Францисти.

У Бегечу, поред већинских Срба, уз Словаке живе припадници још 15 националних заједница. Претње су их све узнемириле.

Словаци у Војводини живе близу три века. Према попису становништва из 2011. године у покрајини их има око 50.000. У Бегечу живи их око 500. Грађани са којима смо разговарали сматрају да је ова претња изловоан случај."

"Не могу да схватим да се тако нешто дешава. Стварно. Људи који су добри, мирољубиви и који су стварно ОК", напомиње становница Бегеча. Други сматра да је то гкупо, јер људе који живе годинама заједно, не можеш лако завадити.

"Требало би тога ухватити ко је то писао и казнити га", истиче становница тог места.

Из Вишег јавног тужилаштва, саопштавају да су полицији дали налог да прибави неопходне информације. У Националном савету словачке националне мањине за РТС наводе да верују да се ради о екстремном чину појединца и траже од надлежних органа да адекватно казне починиоца.

"Осуђујем ове претње или нападе на Словаке у Бегечу као варварски чин, недостојан човека, као напад на идентитет словачке лојалне мањине, као застрашујући чин, као мржњу не само према словачкој мањини вец́ и према свим нашим становницима и као ширење фашистичких идеја, мржње на националној основи и распиривање убилачких намера", рекла је Љибушка Лакатош, председница Националног савета словачке националне мањине.

Из Покрајинског секретаријата за националне заједнице очекују исто и за РТС наводе да "једно претеће писмо не сме да доведе у питање дух заједништва узајамног поштовања разноликости и уважавања традиције и обичаја припадника свих националних заједница који живе на овом подручју."

Бегеч је посетио и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, Нинослав Јовановић који је поручио да ове поруке у Србији не могу да прођу, као и да је лично контактирао Полицијску управу Нови Сад и инсистирао да се починилац хитно пронађе.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво