Читај ми!

Јакшићима из Земуна не фали дечјег смеха, несташлука ни обавеза

У шесточланој породици Јакшић из Земуна дечја граја, игра и плач свакодневна су појава, а за то су задужени Јаков, Југ, Аника и Сергеј. Њихови родитељи пример су како све може да се постигне уз добру организацију.

Јаков и Југ имају десет месеци, старију сестру Анику од пет и по година и брата Сергеја од три године.

Јелену Јакшић је јутрос у шест пробудио дечји плач десетомесечних близанаца и она је насмејана започела још један дан.

Спавала је укупно пет сати, што је, како каже, за мајку четворо мале деце прави луксуз. Петогодишњу Анику и трогодишњег Сергеја је тата Игор испратио у вртић и продужио на посао, а она је наставила да брине о бебама.

"Храним њих двојицу углавном заједно, то ми је најпрактичније, у почетку сам имала једну чинију за једног, другу за другог, једну кашику за једног, другу кашику за другог, али сада је то једна чинија да то што брже обавимо", наводи Јелена.

Истиче да некада буде и изазовнијих дана када су деца нервознија или када је она уморнија и када се наспава добро, али се сналази. 

У почетку је све било тешко, али се убрзо навикла на нови животни ритам. Не може да замисли како је онима који имају четири бебе одједном, јер су се, на пример, она и супруг тек недавно усудили да са свом својом децом заједно изађу у шетњу.

"Јер шта ако њих двојица крену у исто време да плачу, значи мој супруг мора да узме једног, а имамо Сергеја који оде човек својим путем, шта он зна са све године, а Аника која би на другу страну", истиче Јелена.

Поред тога што је мама, Јелена је и дипломирани филолог, али никада није успела да се запосли у струци. Тренутно води свој Инстаграм профил и тако допуњује кућни буџет.

Близанци су гардеробу наследили од старијег брата и нови издаци им за сада нису пореметили финансије, а колико ће заиста све коштати знаће тек када сва деца крену у школу.

Јелена каже да често чује да фирме углавном немају довољно разумевања за маме које морају да одсуствују са посла због бриге о деци.

"Мислим да нам ту негде највише фали те неке свести и неки начин да се боље фирме организују да могу да мами пруже подршку. Када је дете болесно оно не тражи бабу или бебиситерку, него баш маму", каже Јелена.

У Србији су прошле године рођене 61.692 бебе, од 2.207 двојки и 91 тројка. Што се тиче финансијске помоћи, она зависи и од места у ком су деца рођена. Њихови родитељи могу да рачунају на помоћ локалне самоуправе, али и на родитељски и дечији додатак.

У Београду се за прво и друго дете добија једнократна помоћ од 10.000 динара, за треће 30.000 динара, а за близанце 50.000 динара.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво