Читај ми!

Протест мeштана села од Прељине до Краљева, незадовољни одузимањем плодне земље

Због изградње ауто-пута Прељина–Појате на деоници од Краљева до Чачка, као и нове аеродромске писте у Лађевцима, мештани више села незадовољни одузимањем плодне земље за изградњу депонија и позајмишта организовали су протест у Мрчајевцима.

Позајмишта са којих ће се вадити шљунак и депоније материјала за изградњу путева мештани села са леве стране Западне Мораве истичу планирана су на плодним ораницама, од којих многе породице живе.

"Фактички ја ћу остати од своје земље на хектар и по које не могу да опстанем да функционишем, јер ја се бавим производњом, млечно говедарство, имам краве. Супруга и ја нигде не радимо и само се бавимо производњом млека", каже Радисав Обрадовић из Лађеваца.

Њихове њиве нашле су се на траси Моравског коридора, али су незадовољни ценом за експропријацију земљишта већ у судском поступку. А проблеми се нагомилавају.

"Ја догодине нити имам земљу нити је исплаћено то, а више у посед не могу да уђем и то је проблем, а основно занимање ми је пољопривреда. Нико не пита, плаћам пензионо, социјално, нико не пита сутрадан од чега ће то да се плаћа", истиче Жико Миловановић из Лађеваца.

Протест мештана више села од Прељине до Краљева подржала су и друга еколошка удружења, па ће како су најавили заједно Влади Републике Србије упутити захтеве.

"Односи се на хитну исплату експрописаних површина, на исплату усева који су уништени уласком ивођача радова на парцеле, неке које су одузете, неке које нису одузете, на хитну обуставу активности око приширења цивилног аеродроме и међународног аеродрома у Лађевцима", наводи Братислав Симовић, организатор протеста.

У градској управи у Чачку кажу су у сарадњи са коридорима успели да промене локације за одлагање материјала.

"Да се 120 хектара планираног земљишта за одлагалишта измести у девастирани појас између старог и новог корита реке Мораве, на тој површини ће то бити 80 хектара. Дакле, 120 хектара плодног земљишта је сачувано ако се то тако може рећи, дакле у судским поступцима ће грађани доказивати да ли то земљиште вреди више и онда ће им та накнада бити исплаћена", објашњава Милан Бојовић, помоћник градоначелника Чачка.

У чачанској локалној самоуправи истичу и да је мали број грађана био заинтересован за замену земљишта за адекватну површину која је у државној својини.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво