Читај ми!

Мештани Малог Зворника и Зворника доказ да мостови спајају људе, за њих граница и не постоји

Срећна су, кажу, и не тако честа места која се налазе на граници. А природна граница општине Мали Зворник на српској страни и града Зворника који припада Босни и Херцеговини је река Дрина. За њих кажу, граница практично и не постоји, јер чувени мост краља Александра Карађорђевића који их повезује прелазе свакодневно и по неколико пута.

Дневно га пређу и по неколико пута – због посла, школе или да би јефтиније пазарили. Дуго је имао статус малограничног прелаза, па су преко њега могли да прелазе само становници општине Мали Зворник и града Зворника. Од 1. августа ове године мост могу прећи сви. Потребна је само лична карта.

"Овај мост мени значи живот. Ја њега дневно обавезно пређем два пута, а некада и четири или пет", каже један грађанин.

"Овде живим, тамо радим. Значи нам пуно свима", истиче једна мештанка.

"Мост је мост. Спаја два народа", поручује један од грађана.

Краљ Александар Први заветовао се да ће премостити Дрину, па је саградио овај мост 12. јануара 1930. године. После девет деценија мост је реконструисан.

"Средства која је издвојила Влада Србије за реконструкцију овог моста је 600.000 евра, док је 750.000 марака издвојио Град Зворник у Републици Српској", каже Сања Милутиновић из Туристичке организације Мали Зворник.

Поносни су и на хидроелектрану изграђену у Малом Зворнику 1953. године. Градило ју је на хиљаде људи, а 39 градитеља изгубило је живот. Једина у земљи има рибљу стазу.

"То је јединствен објекат у целој екс Југославији. То задовољство имамо ми овде у Малом Зворнику да риби из доњег тока Дрине омогућимо да пређе у средњи ток где се она обнавља у периоду када је мрест", наводи Богдан Латас, професионални рибочувар.

У општини Мали Зворник у шали воле да кажу да су мали само у називу, али велики на туристичкој и привредној мапи Србије.

"Ту смо на обали Дрине. Са друге стране је град Зворник. Ми са њима имамо братске односе. Тежиште је на три ствари – привреда, пољопривреда и туризам", поручује Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник.

Река Дрина увек је значајно одређивала живот људи који су се скрасили на њеним обалама. Због њене непредвидљивости у народу је позната изрека: "Ко ће криву исправити Дрину?!". Ипак, људи овог краја не покушавају да је мењају. Воле је, кажу, такву каква јесте, јер је живот крај ње лепши и лакши.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво