Читај ми!

Нови Сад обележио годишњицу ослобођења у Другом светском рату

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са представницима Војске Србије, Удржења резерних војних старешина и представницима новосадског СУБНОР-а, положио је венце на Спомен гробљу у Новом Саду и Споменику Новосадском партизанском одреду на Ченеју у славу ослободиоцима Новог Сада у Другом светском рату.

На данашњи дан пре тачно 77 година совјетске и партизанске трупе ослободиле су Нови Сад од окупационих снага, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је навео да је тај дан један од најзначајнијих датума у историји највећег града северне српске покрајине.

"То је дан који доноси светлост и који је практично дао наду и будућност за развој града, дан који је нама потомцима свих знаних и незнаних јунака који су донели ослобођење, дао шансу да се развијамо као универзитетски, политички и привредни центар, те да једног дана постанемо Европска престоница младих и Европска престоница културе", казао је Вучевић уз напомену да без жртава ослободиоца живот какав данас познајемо не би био могућ.

Каже да се нада да су данашњи житељи Новог Сада достојни потомци великих дела предака ослободилаца, уз поруку да никада ништа неће моћи да умањи снагу сећања на све незнане и знане јунаке, те да је Нови Сад град херој.

Председник Градског одбора СУБНОР-а у Новом Саду Милован Вујић казао је данас након полагања венаца да никада више не смеју да се понове злочини које су упамтили Војводина и Нови Сад током Другог светског рата.

"Као потомак моје браће која су изгинула у 12. Војвођанској бригади, чувам традицију народноослободилачке борбе. Данашњи је дан врло значајан, јер су грађани Војводине и Новог Сада платили огромну цену својим животима, страдањима пре свега 1942. године, када су многи бачени под лед на Дунаву", навео је Вујић уз напомену да се историја не треба прекрајати и да је нужно да се очувају тековине НОБ-а.

Поводом Дана ослобођења, али и 9. и 25. новембра 1918. године, када је српска војска ослободила Нови Сад, односно кад је донета одлука о присаједињењу Војводине Kраљевини Србији, у Градској кући су уручене Октобарска награда и Новембарска повеља Града заслужним грађанима и институцијама Новог Сада.

"Мало је речи којима можемо описати част коју сте нам указали, али и терет који сте нам дали, да и у будућности оправдамо све оно што сте нам дали и у шта сте веровали, а највише што сте у нас веровали", рекла је стонотенисарка и параолимпијка Борислава Перић Ранковић.

Међу добитницима највиших градских признања је и недавно преминули фото-репортер Јарослав Пап, а октобарска награда је постхумно уручена његовом сину.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво