Читај ми!

Љубав према животињама преточила у бескомпромисну борбу за њихова права

Годишње се у Србији, према процени удружења за заштиту животиња, на улицу избаци 250.000 паса и мачака. Закон о добробити животиња тај проблем ипак не решава, због чега су бројна удружења покренула иницијативу за његово поштовање и доследну примену. Град Крушевац је редак пример добре праксе у збрињавању напуштених животиња.

Љубав према животињама, Лела Буцек је оснивањем Удружења "Орпак", пре десетак година, преточила у бескомпромисну борбу за њихова права.

У прихватилишту које је отворила надомак Крушевца уточиште је пронашло око 60 паса и мачака, напуштених и неретко злостављаних.

"Од више хиљада пријава, које су удружења за заштиту животиња поднела против почионица прекршајних и кривичних дела, од 100 одсто свега неких пет посто је процесуирано. Од тога, права нека казна, казна затвора од три месеца је било 0,5 посто," каже Лела.

За починиоце тешких кривична дела, злостављање и убиство већег броја животиња, запрећена затворска казна је од три до пет година.

Лела Буцек истиче да у свету постоји статистика, где су радили истраживања од више хиљада осуђеника тешких кривичних дела, као што су силовања, убиства, сви до једног су вршили злостављање, мучење и убијање у адолесцентно доба, и раније.

"Самим тим, ако кажњавамо лица која врше таква кривична дела над животињама, ми сутрадан спречавамо и било какво теже или лакше кривично дело, над човеком, дететом, старијим, а то и јесте поента," наглашава Буцекова.

Одличну сарадњу "Орпак" има са ЈКП "Крушевац", које већ 15 година брине о напуштеним животињама из Расинског округа. Капацитет прихватилиша крај депоније у Срњу, је 250 паса, али су потребе знатно веће.

План је да се догодине, на периферији града, направи ново, на локацији од два хектара.

Снежана Радојковић, директор ЈКП "Крушевац" каже да ће у новом прихватилишту све бити много боље, модерније, савременије, већег капацитета.

"Надамо се да ћемо тада и много бољу и негу и пажњу моћи да пружамо свим тим псима, а да ће и много доступније бити свим нашим суграђанима. И они који желе да дођу и да посете прихватилиште и да виде псе, али и да удоме неког од њих," поручује Радојковићева.

Ту могућност имају и сада. Из Срња до нових власника у земљи и иностранству месечно одлази око 30паса.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво