Читај ми!

Зиђин: У уторак рушење димњака старе топионице РТБ-а Бор

Димњак старе топионице РТБ-а Бор изграђен од цигала пре 60 година биће миниран и срушен по пројекту Рударско-геолошког факултета у Београду, саопштила је компанија Зиђин.

У саопштењу кинеске компаније која је власник 63 одсто акција РТБ-а Бор наводи се да је "Зиђин" применио све заштитне мере како би се рушење димњака заказано за 26. октобар у 17 часова обавило на најбезбеднији начин по људе и околину.

"Објекти и постројења у непосредној близини димњака неће радити, а топионица ће бити у ремонту. Припремљен је и терен, па су ради ублажавања сеизмичких потреса, тик испод димњака, ископани ровови да амортизују његов пад", додаје се у саопштењу "Зиђина".

Наглашава се да је у сарадњи са полицијом и градским Сектором за ванредне ситуације обезбеђено да у зони утицаја минирања буде обустављен саобраћај и да почетак минирања и престанак опасности сигнализира сирена.

Како се истиче у саопштењу, димњак је, да би рушење било безбедно, подељен у три дела. Први и други биће срушени минирањем, а трећи грађевинским машинама.

На његовом 13. и 47. метру израђен је тзв. залом и на та два места биће постављен експлозив.

Наводи се да ће крушевачки "Трајал" за овај посао допремити 46,2 килограма експлозива. Приземни део димњака, односно његов трећи део, срушиће грађевиснка механизација.

Историјат димњака

Димњак који ће бити срушен изграђен је пре 60 година. Реч је о мањем димњаку, који је никао у првој фази изградње РТБ-а Бор.

"Зиђин" указује н то да су димњак зидали Црнотравци и то од цигала. "Није, као његов виши 'брат', успео да остане имун на разорни земљотрес у Румунији 1977. године, па му је тада поломљен врх, а 'тело' напрсло".

Димњак је саниран и дограшени су му бетонски прстенови. Иако га зову "стометарски", мањи димњак висок је 98 метара и служио је за емисију гасова који се стварају у пламеној пећи, пролазе кроз котлове, хладе се кроз филтер и испуштају у ваздух без прераде у фабрици сумпорне киселине.

Откад је стара топионица престала да ради и пламена пећ угашена, димњак више није имао никакву функцију.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво