Читај ми!

Маме предузетнице траже једнака права и породиљско за тате

Представнице инцијативе "Маме су закон" и Дигиталне заједнице предале су Влади Србије предлоге измена сета закона, као и петицију са више од 41.000 потписа "И предузетнице су маме". Циљ је побољшање положаја породиља и трудница међу предузетницама. Траже да и оне имају 100 одсто накнаде током трудничког боловања, да породиљско после трећег месеца може да користи супруг и да и оне могу две године да одсуствују с посла након трећег детета.

Предузетница Маша Ђурић из Иницијативе "Маме су закон" објашњава за РТС да се овом иницијативом тражи измена три закона, који маме предузетнице стављају у дискриминишући положај.

Реч је о закону о здравственом осигурању, о доприносима на обавезно социјално осигурање и финансијској подршци породица са децом.

"Нас закон види као незапослене жене и постоји сет последица које ми због тога осећамо. Оно што је мене као будућу мајку и предузетницу натерало да се укључим у ову иницијативу је тренутак када сам схватила да мој муж неће бити у могућности да преузме бригу о детету након дететовог трећег месеца. Ја као предузетница желим да се вратим клијентима и послу, а мој муж то право неће имати јер сам у очима закона виђена као незапослена жена", каже Маша Ђурић која се бави дигиталним маркетингом.

Објашњава и да она, као и остале предузетнице, мора да ради до последњег дана трудноће.

"У случају када бих ја отишла на трудничко, као што то махом чине жене у Србији, не бих добила потпуну накнаду зараде већ неких 50 одсто. То су неке од ствари које бисмо волели да се промене", рекла је Маша и додала да исти проблем има и њена пријатељица која држи фризерски салон, а оболела је од коронавируса, као и све друге предузетнице које очекују бебу.

"Имам фирму и плаћам порез - дефинитивно сам мафија" 

Додала је да и жене које су боловање започеле као предузетнице, а након тога се запослиле у некој другој фирми, имају потешкоће да остваре своја права. Као пример навела је пријатељицу која има компликације када треба да оде на боловање када јој је дете болесно.

"Не мислим да је ико то урадио из лоше намере, да је желео да науди трудницама, али је урађено без довољно расправе и истраживања, са жељом да се реши та 'трудничка мафија', за коју још не знам шта значи. Две и по године већ имам фирму и плаћам порезе, тако да - дефинитивно сам мафија", истиче Маша и наглашава да су она и супруг у планирање породице ушли рачунајући на то да ће и он преузети бригу о детету.

Напомиње и да све жене могу да одсуствују две године са посла када роде треће и свако наредно дете, док предузетнице имају право само на годину дана одсуства.

"Представнице две организације, Маме су закон и Дигиталне заједнице, биле су на састанку са министарком Даријом Кисић Тепавчевић, и колико сам разумела, постоји добра воља да се ти закони промене, с тим да постоји и буџет који треба усагласити. Сад смо у октобру, буџет би требало да буде донет у децембру, зато треба да се уради процена. Надамо се да ће се брзо урадити процена колико ће то коштати нас пар предузетница да подрже и да ће онда моћи да крену промене закона које су нам неопходне", рекла је ова будућа мама која је сада у седмом месецу трудноће.

Поручује да у овом периоду треба да чита књиге о трудноћи, а не законе, те да је неопходна измена закона у што скоријем року, јер многе жене, како каже, "цупкају у месту" - чекају да се породе и да виде у каквим ће условима одгајати своју децу.  

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво