Читај ми!

У Србији деца најбројнија у мрежи трговине људима, како избећи "клопку"

На европски Дан борбе против трговине људима стижу забрањивајући подаци. У Србији и земљама Западног Балкана деца и млади чине већину међу идентификованим жртвама трговине људима. До септембра су у Србији идентификоване 32 жртве. Удружење "Атина" израдило је платформу с циљем да информише децу о томе шта је трговина људима, да им покаже како да је препознају и да је пријаве, али и да заштите себе, уколико им се нешто слично дешава.

Од 32 жртве трговине људима девет је малолетних, све су девојчице, оне су биле сексуално, радно експлоатисане, биле су принуђене на брак и на извршење кривичних дела.

"Оно што ми у удружењу "Атина" годинама сведочимо јесте да ове бројке показују ситуацију коју смо ми као држава, као систем у овом тренутку у стању да препознамо,  а да је заправо број жртава трговине људима далеко већи", истакла је Адријана Радоичић Недељковић из тог удружења.

Додала је да статистика у овој години показује оно што је то удружење годинама апеловало, да су заправо девојчице у највећем ризику.

Навела је и да остале жртве нису препознате системски и да у том погледу мора више да се ради како на препознавању тако и на пружању подршке жртвама.

Препознавање жртава и подршка

Удружење већ 18 година активно пружа подршку свим жртвама трговине људима и то не само индентификованим жртвама већ најпре деци и женама које су у ризику да постану жртве.

"Једна од чешћих предрасуда је да се дечји, малолетнички бракови везујују само за ромске породице. Управо у срединама које су изоловане, сиромашне, у којима постоје јаки традиционални, патријархални обрасци усмерени према девојчицама и женама, су средине које су ризичне не само за дечје бракове него и за различиете облике експлоатације жена и девојчица", упозорила је Адријана Радоичић Недељковић.

Када је реч о структури оних који искоришћавају жртве, навела је да је она разнолика, али у суштини сада се зна да већи број жртава експлоатишу познате особе.

"Дакле не ради се само о непознатим криминалним групама већ се ради и о познаницима па и члановима породице", указала је она.

Циљ платформе да информише и помогне деци

Истакла је да је од пресудне важности да сви професионалци који било када долазе у контакт са жртвама буду обучени и специјализовани за то чиме се баве.  То значи и да не поседују само знање које се односи на препознавање кривичног дела већ и на обучавање за родносензитиван рад са жртвама.

"Национални механизам није ту да изврши правду према починиоцима кривичног дела, правда у буквалном смислу речи значи и поштовање права жртава", нагласила је.

Удружење "Атина" израдило је и платформу која има за циљ не само да информише децу о томе шта је трговина, већ и да им покаже на који начин могу да препознају и да је пријаве, али и да себе заштите уколико им се нешто слично дешава.

"Ова платформа је замишљена као интерактивна и она ће се у будућности развијати и надограђивати и њу су заправо креирали млади и то је највећа вредност читавог овог пројекта", поручила је Адријана Радоичић Недељковић.   

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво