Читај ми!

Вучић обишао Земунску гимназију

Председник Александар Вучић посетио је, поводом дана школе, Земунску гимназију, основану 1858. године, а која је после обимне реконструкције постала једна од најмодернијих школа у Србији и региону.

У Земунској гимназији, једној од две најстарије у Београду, коју је похађао и председник Вучић, до сада је матурирало 40.000 ђака.

Вучића су испред школе дочекали његова некадашња разредна, професорка руског језика Ирина Галкина, којој је председник донео букет цвећа, министар просвете Бранко Ружић, градоначелник Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, секретар за образовање Славко Гак.

"Ово заиста изгледа феноменално", рекао је Вучић, који се у разговору са домаћинима присетио својих школских дана, тадашњег изгледа школе у којој је провео четири године, а директор школе му је уручио монографију.

Вучић је обишао реновиране кабинете за хемију и биологију, салу за физичко са дијагностичким здравственим центром, салу за гимнастику, свечану салу, рачунарски центар, зборницу.

У обнову школа уложено 22,7 милијарди динара

У протеклих неколико година држава је уложила 22,7 милијарди динара, односно 200 милиона евра у обнову школа у Србији, истакао је Александар Вучић, после обиласка Земунске гимназије. 

У обраћању присутнима рекао је да је у Србији обновљено 180 школа, те додао да је само у две или три школе уложено више него у Земунску гимназију, а да ће најскупља бити школа у Сјеници која кошта десет милиона евра, зато има највише ђака.

Вучић је испричао како је једном Марка Благојевића питао како може да кошта обнове школе 80 милиона евра, ако клинички центар кошта 60 до 70 милиона евра, на шта му је Благојевић одговорио да не треба да кука, јер се у сто година само једном укаже прилика да се у пет или 10 година направи толико ствари.

Указао је да је држава уложила у комплетну реконструкцију Земунска гимназије нешто више од 4,5 милиона евра и нагласио да школа сада изгледа предивно.

"Овако школа није изгледала у наше време, ни близу. Много сам срећан што данас изгледа лепше", казао је Вучић.

Подсетио је да је та школа изнедрила много дивних људи, али и људе који су задужили нашу земљу: од Саве Шумановића до Бранка Пешића и многих других великана.

"Много сам срећан што смо за оне који данас похађају ову школу могли да учинимо нешто", рекао је Вучић, захваливши се директору и наставном особљу, али и посебно Лазару Давидовићу, декану Медицинског факултета, некадашњем ђаку Земунске гимназије, који је дошао на ову свечаност.

"Срећан сам што сам видео много младих професора и величанствену енергију", казао је, захваливши се и својој професорки руског Ирини Велкини, јер је дошла да се сретне с њим.

Вучић је пожелео да се ђаци у обновљеној школи осећају као код своје куће, а директору се захвалио што има снаге да учи нашу децу, да се бори за њихову и будућност наше Србије.

"Срећан сам што сам провео јутро на неки начин у својој школи. Када сам улазио унутра питао ме Благојевић 'сећаш ли се керамичких плочица', рекао сам 'наравно. Нисам провео пар дана у овој школи, већ много година'", пренео је.

Председник је најавио да ће се наставити рад на обнови школа и истакао да је Земунска гимназија једна од најлепших зграда у Земуну, a и можда и у Београду.

"Ово декоративно спољно осветљење морамо да га направимо свуда, јер сада Земунска гимназија сија и ноћу", додао је Вучић, пожелевши Земунској гимназији да ради још 163 године, а ђацима да буду успешни, вредни и поштени људи.

Директор Гимназије: Обављена озбиљна реконструкција зграде

Према речима директора Гимназије Милоша Бјелановића, од априла прошле године до почетка ове школске године обављена је озбиљна реконструкција зграде која постоји 140 година, а захваљујући обимним радовима данас школа има 6.500 квадрата опремљених у складу са 21. веком.

Бјелановић је за Танјуг прецизирао да Гимназија има 1.300 ученика у 48 одељења на четири смера.

Свим ученицима и професорима на располагању је најсавременија опрема за наставу.

"Задржане су табле као основно средство за наставу, уз њих су у сваку учионицу додати мултифункционални пројектори, сваки ученички простор имаће паметне табле које професорима омогућавају да на најбољи и најсавременији начин искористе материјал са интернета и тако побољшају квалитет наставе и исходе који ће ученици показати на крају школске године", навео је Бјелановић.

У катастрофалним подрумским просторијама, које су сада уређене у складу са врхунским стандардима, Гимназија је добила 1.000 квадрата у којима је библиотека која има 35.000 наслова као и стоматолошка ординација, радионице.

Ускоро Хиландарски кутак

Директор је најавио и да ће Гимназија бити и прва школа у Србији која потписује проткол о сарадњи са манастиром Хиландар.

"У Гимназији ће бити Хиландарски кутак, простор за реализацију трибина са сталоном изложбеном поставком са Хиландара", објаснио је Бјелановић.

Подсећа да су бивши ђаци Гимназије успешни и широм света у свим областима.

"Међу њима најпознатији су као политичар председник Србије Александар Вучић, затим научница Гордана Вуњак Новаковић, најпознатија у свету по којој најбољи ученици Гимнaзије добијају награде, надам се да ћемо за годину, две славити и њену Нобелову награду,...писац Давид Албахари. Ту су и уметници почевши од Саве Шумановића, па и лични секретар и пријатељ Николе Тесле, Паја Радосављевић – први дипломирани педагог у Србији који је 1912. одбранио рад на Сорбони", рекао је раније за Танјуг.

Међу успешним ђацима Гимназије је и млади Филип Бошковић са Кембриџа, чији тим развија тест који ће брже и поузданије од пи-си-ар теста регистровати вирусе и унапреди дијагностиковање и лечење ковида и других респираторних инфекција.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво