Читај ми!

Спасимо храну, спасимо хуманост – сиромашнима у Србији подељено више од 15 тона намирница

Фондација "Ана и Владе Дивац" саопштила је, поводом Светског дана хране, да је у оквиру кампање "Спасимо храну, спасимо хуманост" дистрибуирано 15,6 тона хране сиромашним грађанима широм Србије.

Коалиција за доброчинство, заједно са партнерским организацијама, обележава Светски дан хране дистрибуцијом дониране хране најугроженијим грађанима широм Србије.

Више од 15.600 килограма хране подељено је сиромашнима, саопштила је Фондација "Ана и Владе Дивац".

"Кампања се не завршава овде. Прилике за донирањем су отворене у наредних месец дана, до 15. новембра до када ће и да траје кампања 'Спасимо храну, спасимо хуманост'. Све компаније и појединци који су заинтересовани да се прикључе могу да посете веб-сајт spasimohranu.rs и погледају на које начине могу да помогну наше напоре да обезбедимо храну за најугроженије", рекао је Дејан Дробњак, представник Фондације "Ана и Владе Дивац".

Овог викенда, наводи се у саопштењу, компанија "Делез Србија" у сарадњи са Банком хране Београд обележава Светски дан хране традиционалном акцијом прикупљања донација хране у 68 одабраних "Макси", "Мега Макси", "Темпо" и "Shop&Go" продавница широм Србије, која је ове године посебно подржана и кроз кампању "Спасимо храну, спасимо хуманост".

Акција је почела 15. октобра у 15 часова, и трајаће до 17. октобра у 15 часова. Свим грађанима је пружена прилика да донирају прехрамбене производе у овим радњама, који ће бити дистрибуирани угроженим грађанима уз помоћ 24 хуманитарне организације у 10 градова широм Србије. Више информација и списак продавница и градова може се наћи на сајту spasimohranu.rs и страницама @SpasimoHranu и @Maxi.Srbija на Фејсбуку и Инстаграму.

"Сама чињеница да кампању и Национални дан давања подржава овако велики број организација из различитих сектора пословања, показује да када је потребно ми смо спремни да се ујединимо зарад заједничког хуманог циља", рекао је Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума.

До сада сакупљене донације од скоро 10 милиона динара 

Од 29. септембра, у оквиру кампање "Спасимо храну, спасимо хуманост" као и за Национални дан давања који се сваке године обележава 9. октобра, Коалиција за доброчинство је до сада успела да сакупи донације у новцу или у храни у вредности од преко 9,9 милиона динара, што је око 42.642 килограма најосновнијих намирница за угрожене, од чега ће 15.600 килограма бити дистрибуирано данас.

Као што је раније било најављено, све донације ће бити намењене за дистрибуцију пакета са најосновнијим прехрамбеним производима за најугроженије грађане, истиче Фондација "Ана и Владе Дивац".

Акција "1+1" у маркетима "Универекспорт" резултирала је донацијом 232.000 производа компаније "Нестле", укупне вредности од преко 3,3 милиона динара, што чини 10.436 килограма хране. У протекле две недеље, за сваки продат "Нестле" производ који је био обележен знаком кампање, "Нестле" је донирао исти тај производ за кампању.

Током викенда 9. и 10. октобра, купци у девет одабраних "Лидл" маркета у шест градова су сакупили преко 3.000 килограма прехрамбених производа. Додатном донацијом, компанија "Лидл" ће да избалансира прикупљене намирнице како би се допунило до 500 пакета са основним животним намирницама, што ће бити укупно око пет тона хране која ће бити дистрибуирана уз помоћ партнерских организација: Црвеног крста Србије, Банке хране Београд, Федерације банака хране, Фондације СОС дечија села Србија, Фондације "Хумано срце Шапца" и АДРА (Адвентистички развојни и хуманитарни рад).

У укупној вредности од два милиона динара, компанија ДМ је донирала 1.187 пакета са прехрамбеним производима (8.997 килограма хране укупно), који ће бити подељени уз помоћ Банке хране Београд социјално и економски угроженим породицама у 15 градова широм Србије.

Списак свих компанија, организација цивилног друштва и медија који су до сада подржали кампању доступан је на веб сајту spasimohranu.rs.

Кампања "Спасимо храну, спасимо хуманост" и Национални дан давања се реализују у склопу Пројекта за унапређење оквира за давање, који подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а који спроводи Коалиција за доброчинство, на челу са Фондацијом "Ана и Владе Дивац". Остали чланови Коалиције су "Траг фондација", "Catalyst Balkans", "СМАРТ Колектив", Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво