Читај ми!

Забрањено паркирање чак и испред своје гараже

Стручњаци упозоравају грађане да не паркирају своја возила на местима где то није дозвољено, чак и ако је то испред њиховог улаза или зграде. Процедура за добијање дозволе да ту паркирате није једноставна.

Друштвене мреже обишла је занимљива фотографија. На капији једног београдског дворишта освануо је натпис: Не паркирај зваћу жену и кћерку. Пун је град упозорења исписаних четком и фарбом да је испред капије и улаза забрањено паркирање и заустављање аутомобила. Да ли те поруке имају било какву тежину и да ли ће паук заиста доћи да вам однесе аутомобил ако сте их оставили испред нечијег улаза у зграду? 

Скоро у свакој београдској улици, на капијама ћете видети ознаке "забрањено паркирање". Исписане су спрејевима, фарбом, некад вештије, некад не. Али, како год да изгледају, углавном, немају тежину.

"Сви ти натписи – забрањено паркирање или чувај се пса ништа не значе, то је можда симпатично да видите, али нема законско значење и ништа не значи", објаснио је Милан Вујанић са Саобраћајног факултета.

Да би ваша ознака била заиста и забрана, морате да добијете дозволу за паркирање од Секретаријата за саобраћај. Тако то место постаје само ваше за паркирање, а уједно и забрана другима да вам блокирају улаз у двориште или гаражу.

Чак и када поставите ланац "забрањено паркирање", то вас неће заштити уколико то место није предвиђено за паркинг. Процедура за добијање дозволе да ту паркирате није једноставна.

"Када дефинишете које паркинг место хоћете онда се обраћате Секретаријату за саобраћај како би добили дозволу и одређену документацију", рекао је Љубиша Бановачки, председник Удружења управитеља зграда.

У противном можете да платите казну или да вам чак и паук однесе возило. Чак иако сте испред своје капије.  

"Законом је забрањено паркирање испред улаза у гаражу, па чак не смете ни испред своје да станете, да заградите улаз јер сте тиме прекршили закон без обзира што је то ваша гаража, јер у закону не пише да је дозвољено паркирати испред своје гараже", каже Вујанић.

Исто важи и за станаре зграда. Не могу сами да одређују где је паркинг дозвољен и не могу својевољно да ограђују простор, јер тиме крше закон. 

Власник механичарске радње добио је дозволу да постави жуту траку, како му аутомобили не би блокирали улазак у сервис. Али, ни он не сме ту да паркира возило, јер је паркинг за све забрањен на том месту.

"Ако би контролор који контролише саобраћај прошао овуда и видео возило, пише да је оно паркирано на забрањеном месту, не улазећи у то о коме се ради", каже Вујанић.

Звучи конфузно, али је једно јасно. Нико не сме ни да ограничи паркинг, нити да га присвоји без посебне дозволе Града.

Међутим, овакви знакови и паркинзи су чести, а друго је питање, на које нисмо добили одговор, колико често надлежни контролишу да ли су паркинг места по закону обележена и ограђена, или не.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво