Читај ми!

Реконструкција КЦС у завршној фази, усељење најављено за 1. децембар

Крај радова на реконструкцији Клиничког центра Србије очекује се 1. децембра. Нису реконструисане само зграде већ ће КЦС добити и потпуно нову опрему уз 500 болничких кревета и 30 операционих сала. Уз то и проблем паркирања треба да буде решен изградњом гараже.

Прва фаза радова је завршена, друга у току. Зато ће се у десно крило објекта ускоро преселити Ургентни центар, лабораторије, лекарске ординације и унеће се око 300 болничких кревета. И чекаонице ће бити другачије, као дневни боравак у кући, где ће пацијенти моћи и кафу да попију.

"Kао што видите, клиника је при крају, сада се уносе последњи комади намештаја, долазе следеће недеље већ болеснички кревети и већ се све спрема за долазак првих пацијената," наводи директор сектора инжењеринга у "Делта инжењеринг" Зоран Чупић.

Помоћник министра за изградњу Kлиничких центара Миливоје Раковић каже да се КЦС ништа не разликује од њујоршког клиничког центра.

"Он је једнак њему буквално. Све оно тамо што се пружа људима и ми ћемо овде нашим грађанима пружати," тврди Раковић.

Реконструисани и дограђени објекат простире се на око 130.000 квадратних метара. Виши спратови су скоро готови, а најнижи нивои и приземље остављени су за крај. Ту се тренутно изводе груби радови.

Сваки спрат биће окречен у другу боју, а у згради ће бити девет лифотва. Свако ко је био у Kлиничком центру зна да је паркинг велики проблем. Зато се гради гаража и требало би да буде завршена до 1. дцембра, тврде саговорници.

"Гаража се налази непосредно уз објекат, она ће имати 564 места. Урадићемо је исто као и овај Ургентни центар, 1. децембра ће већ бити на услузи грађанима," наводи Раковић.

Најмодернији операциони блок налазиће се на другом спрату. У првој фази реконструкције завршено је скоро 20 операционих сала, од укупно 36, колико ће их бити.

"Објекат је био изазован јер је постојећи био. Требало је искординисати инсталације које су већ постојале. Пацијенти неки су у почетку били овде у другом делу зграде, а ми смо радили и радови су трајали. То је било најзахтевније урадити да пацијенти не осете то",  наводи Чупић.

На градилишту се налази више од 1.000 радника. Раде у три смене. Реконструисани Kлинички центар имаће и реновирану Поликлинку, 930 болничких кревета и укупно 200 кревета у одељењима интензивне неге.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво