Читај ми!

Угинули лабудови код Борче оболели од птичјег грипа – има ли опасности за људе

Званично је потврђено да су мртви лабудови пронађени у близини Борче оболели од птичјег грипа. Није први пут да се дијагностикује птичји грип. Вирусолог у Научном институту за ветерину др Љубиша Вељовић рекао је за РТС да опасности по људе нема.

Позитивни и негативни. Тестови се ових дана раде и на угинулим лабудовима, пронађеним у каналима на левој обали Дунава.

"По пријави грађана изашли смо на Јојкићев Дунавац, нашли смо једног мртвог лабуда, одмах после тога био је мртав лабуд на каналу Визељ у Борчи, после два-три дана у каналу Кишвара два мртва лабуда и у четвртак су нам јавили да је десетине мртвих лабуда на подручју Бељарице", каже Зоран Јанковић из Удружења "Еко Панчевачки рит".

Надлежни су изашли на терен и узели узорке.

Код Старог шлепа су била три узорка, сва три су била позитивна на птичји грип. У Старој Борчи су оба узорка била позитивна и трећи је био у Ковилову. Од три узорка у Бељарици два су позитивна и један негативан. Управа за ветерину је прогласила заражену зону у сва три случаја, каже Будимир Грубић, директор ЈКП Ветерина Београд.

И чланови удружења "Еко Панчевачки рит" претражују терен.

"Ми као удружење грађана пратимо ситуацију и даље, добили смо информацију да има угинулих лабудова на Илићевом Дунавцу и код Беле стене. Имамо искуства са овим птичјим грипом – 2017. године имали смо заражено подручје канал Визељ у Борчи где смо дневно вадили по пет лабудова неких 15 дана", рекао је Јанковић.

За сада је птичји грип потврђен само код лабудова.

"Постоје пријемчиве и непријемчиве врсте птица, тренутно на основу овог прелиминарног теста који је урађен видимо да се ради о лабудовима, за остале птице тренутно немамо никакве резултате и не знамо да ли ће се морати спроводити неке посебне мере", каже Грубић.

На основу додатних анализа спровешће се и одговарајуће мере прописане законом.

Вељовић: Нема опасности за људе

Није први пут да се дијагностикује птичји грип. Одговарајући на питање колико је опасан по људе, вирусолог у Научном институту за ветерину др Љубиша Вељовић рекао је за РТС да то зависи од соја.

"Ради се о соју Х5Н8, то је исти сој који је откривен у марту у Војводини, сада имамо три случаја у Београду, у ширем подручју, доказано је да је то сој који није опасан за људе, искључиво је везан за птице", каже Вељовић.

"Х5Н1 је направио хаос у целом свету, али немамо сад тај сој, дијагностиковано је да се ради о Х5Н8", објаснио је Вељовић, нагласивши да нема места паници.

Познато је да вирус ковида 19 напада и животиње. Лабудови нису тестирани на ковид.

"Када је у питању ковид, ту постоје пријемчиве врсте животиња – крзнашице: код паса, мачака на фармама ласица које су девастиране због ковида. Ковид не иде на птице, код лабудова нема потребе радити тест", каже он. 

Постоје врсте животиња које могу оболети од ковида али представљају слепу улицу па не можете добити од њих, последња карика у ланцу инфекција и не могу даље преносити инфекцију а имате болести које можете добити од животиња, објашњава Вељовић.  

Мртве птице – не дирати 

Угинули лабудови су пронађени у близини насељених места. Управа за ветерину је прогласила угрожено подручје и донела је решење у коме постоје мере за пољопривреду и ветеринарство – шта је забрањено а шта дозвољено: забрањени су сајмови, окупљања, трговина живинским месом са зараженог подручја.

Подвлачи се да је реч о соју који не може прећи на људе, нису потребне специјалне мере. Птичји грип је сличан корони – носимо маске као заштиту, а мртве птице не треба дирати, треба их пријавити.

"Лабудови су најосетљивији, од птичјег грипа највише оболевају дивље птице, водене, највише оболевају лабудови. Они то најтеже подоносе и лако угину. Угинулог лабуда треба пријавити што пре, а надлежни су Ветеринскрска инспекција у Београду, Научни институт за ветеринарство", закључио је Вељовић.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво