Читај ми!

Оснаживање жена старијих од 45 година – пут од незапослености до предузетнице

Готово пола милиона жена у Србији, старијих од 45 година и радно способних, нема посао. За послодавце оне су непожељна радна снага, стара и слабо прилагодљива сталним променама у савременом пословању, објашњавају у Удружењу "Жене на прекретници".

Без посла остају због мера штедње у јавном сектору, процеса приватизације или одласка фирме под стечај, иако имају и године радног стажа и велико искуство. Највећа препрека до новог посла су, како кажу, њихове године. Марина је незапослена већ 12 година.

Марина Николић сматра да су године и пол, прва два критеријума које послодавац или друштво у целини посматра. "Тек потом иду стручност, искуство и колико можете да пружите", додаје Николићева.

Захваљујући Удружењу "Жене на прекретници" које организује радионице и тренинге, стичу нова знања и вештине, како би се поновно запослиле или покренуле сопствени бизнис.

"Нисам се снашла док нисам случајно дошла до информације да постоји удружење, које ради на оснажавању жена у одређеном животном добу", наводи Зорана Татић.

Татићева наглашава да су јој у удружењу много помогли и оснажили и да је она сада предузетник.

Обуку досад прошло 700 жена

За шест година колико постоји удружење, обуку је прошло око 700 жена.

Председница УО Удружења "Жене на прекретници" Мима Перишић каже да се обука састоји од психолошке подршке, шта требате претходно знати и како доћи до посла.

Указује им се да је најважнија комуникација приликом разговора за посао. "Ако желе да покрену свој властити посао, добију разне инфомације, између осталог, и где да нађу средства за то", наводи Перишићева.

Истраживања показују да је највећи број незапослених жена са факултетском дипломом из Београда, док су оне у мањим срединама, углавном нижег образовања. Највећи број има завршену средњу школу.

"Са тим женама се ради на активацији на тржишту рада, да ојачају своје компетенције, да се боље представе послодавцу и да повећају степен активације у процесу проналажења посла", напомиње Јасмина Сантовац из Националне службе за запошљавање.

Највећа незапосленост жена старијих од 45 година бележи се у западној и централној Србији.

Око 220.000 мушкараца старијих од 45 година и радно способних нема посао, показују подаци, а међу њима су 72 доктора наука.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво