Читај ми!

Патријарх Порфирије уручио Милораду Вучелићу орден Светог Саве

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је орден Светог Саве другог реда главном и одговорном уреднику "Вечерњих новости" Милораду Вучелићу, саопштила је Информативна служба СПЦ.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, која је прочитана том приликом, наводи се да се, на предлог патријарха Порфирија Милораду Вучелићу, главном и одговорном уреднику Вечерњих новости, додељује високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве другог реда, за вишегодишњу успешну сарадњу, новинарски професионализам и афирмацију хришћанских вредности и врлина, наводи се на сајту СПЦ.

Патријарх је истакао да је Вучелић одликован због ''свега што је током више деценија чинио за Цркву, а пре свега, јер је, како је истакао, отворио врата и дао простора Цркви да изађе из својеврсног гетоа у односу на јавност у нашој земљи, али и у односу на јавност изван граница наше земље''. 

Према речима патријарха Милорад Вучелић је много деценија као директор Радио-телевизије Војводине у Новом Саду, а онда и директор националне телевизије у Београду, отворио врата и трудио се да они из Цркве имају апсолутно све могућности да са малих екрана говоре о својој вери и подсетио да је Вучелић у сарадњи са епископом бачким Иринејем организовао серијал ''Буквар православља'' и тако омогућио Цркви да, како је рекао, сама о себи сведочи, као и да новине на чијем је челу данас дају могућност да Црква сведочи о себи и каже који је њен систем вредности, као и да тај систем вредности стави на раван поређења са другим системима вредности.

Вучелић је захвалио на признању и нагласио да је част примити орден који носи име српског принца, монаха, дипломате, писца и државника Растка Немањића, Светог Саве.

"Ми, баштиници светосавља, усвојили смо готово потпуно Савин духовни кодекс и учинили га, понекад и без знања и свести, својим националним, идентитетским и, пре свега, етичким кодексом. Запањујуће су сличности и могуће паралеле Савиног времена и мука српске средњовековне државе са нашим савременим решењима и раскршћима у овом тренутку судбински важним за српски народ и његову будућност", рекао је Вучелић.

Нагласио је да је одликовање велика дужност и велика част.

''Сви ми у животу и раду деламо и наступамо са рамена наших предака, али и подржани раменима наших савременика'', рекао је Вучелић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво