Читај ми!

Могу ли грађани већ сутра да очекују почетак грејања

Директор Удружења топлана Србије Дејан Стојановић сматра да се већ од сутрашњег дана стварају услови за испоруку топлотне енергије. У 25 градова, међу којима је и Београд, топлим пробама загреваће радијаторе од данас, док ће 12 са тим пробама почети сутра. За старт грејне сезоне постоји довољна количина енергената, каже Стојановић и напомиње да ће пратити шта се дешава на светском тржишту.

У Србији има 60 топлана, све су кренуле са пробним радом, с тим што су неке пробе топле, а неке хладне. Дејан Стојановић је у Јутарњем програму рекао да се то углавном дефинише одлукама о условима и начину снабдевања енергијом, и да свака локална самоуправа то уређује.

Због захлађења, у Новом Саду и Сремској Митровици већ греју.

У 25 градова, међу којима је и Београд, топлим пробама загреваће радијаторе од данас, док ће 12 са тим пробама почети сутра.

Према подацима "Удружења топлана" остали даљински системи, у складу са временским приликама, топле пробе најављују од понедељка.

Званична грејна сезона почиње 15. октобра. "Oно што је неки стандард, то је да топлане почињу сезону 15. октобра, а да су у приправности уколико просечне температуре буду испод 12 степени од 1. октобра", наводи Стојановић.

Истиче да ће данас и сутра мање више све топлане кренути са топлим пробама, а у зависности од температуре, то ће прећи у испоруку топлотне енергије, односно грејање.

Објашњава да је 12 степени просечна дневна температура која представља границу да би топлане кренуле са грејањем у одређеном граду, а да пропис дефинише да је потребно да та температура потраје негде један, а негде три дана.

"Постоје одређене разлике, али мислим да се већ од сутрашњег дана стварају услови за испоруку топлотне енергије", каже Стојановић.

Наводи да одређени ремонти и радови нису завршени, али да не би требало да угрожавају грејање.

"За сâм старт грејне сезоне постоји довољна количина енергената. Пратићемо шта се дешава на светском тржишту. Морамо подсетити да топлане у Србији све енергенте и енергију набављају по тржишним условима. Сви смо сведоци шта се дешава на светским берзама, и електричне енергије и природног гаса и нафте. Надам се да ће све протећи у најбољем реду", истиче Стојановић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво