Читај ми!

Медвеђа памти хероја Јабланичко-топличког устанка

Откривањем спомен-плоче великом хероју Јабланичко-топличког устанка Димитрију Беговићу, у Медвеђи је обележен дан ослобођења у Првом светском рату. Спомен-плочу открили су Драган Симеуновић, потомак Димитрија Беговића и командант копнене Војске генерал Милосав Симовић. Овом јунаку недавно је постављен и мурал у центру Лебана.

Медвеђа и Горња Јабланица не заборављају своје хероје. Један од највећих је Димитрије Беговић јунак Јабланичко-топличког устанка. На дан ослобођења, Медвеђе у првом светском рату на видковцу слободе откривена је спомен-плоча, човеку који је за слободу дао више од живота јер је жртвовао своју породицу.

"То је била његова породица: жена и четворо деце од којих је најстарије имало осам, а најмање две године. Убијте их, каже Димитрије Беговић, као што сте убили много деце, тако ћете убити и моје јер не можете ми опростити што се борим против вас. А што се тиче предаје, српски официр се никада не предаје. То је један етички моменат пред којим бледи и Шекспиро Хамлет и његово бити или не бити", рекао је проф. др Драган Симеуновић, потомак Димитрија Беговића. 

Небојша Арсић, председник општине Медвеђа рекао је да "осим славне прошлости коју имамо, трудимо се да нам и будућност буде таква".

"То не можемо постићи без сећања на наше јунаке", рекао је Арсић.

О Димитрију Беговићу и херојима Јабланичко-топличког устанка, као и о зверствима које су бугарски окупатори чинили на овом подрчју младе генерације не знају много. Због тога је важно што се обнављају и граде споменици њима у част. На месту погибије војводе Беговића на обронцима Радан планине биће изграђен велики спомен комплекс. 

"Да то буде читаво спомен-обележје које би било на неколико хектара на којима би се окупљало много људи", какао је Драган Раденовић, вајар. 

Радован Цветковић из Удружења "Само слога Србија спашава" каже да се у литератури само говори о Топличком устанку, а то није само Топлички, него Јабланичко-топлички устанак.

"Поносни смо што можемо да кажемо да је Димитрије Беговић наш Јабланички херој", каже Цветковић.

Димитрије Беговић нема много живих потомака. Али његови насладници су сви они који се сећају њега и његових сабораца. Становници Медвеђе су потомци славних јунака који негују дух непокора и поноса. Јер само ако памтимо наше славне претке знаћемо куда идемо и који нам је циљ.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво