Читај ми!

Наградни конкурс за основце на тему "Наш војник – наш херој"

Министар одбране Небојша Стефановић и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписали су споразум између два министарства о организовању наградног конкурса за ученике основних школа на тему "Наш војник - наш херој".

Конкурс ће трајати од 11. октобра до 11. новембра 2021. године и за најбоље ученике припремљене су вредне награде, међу којима су и коришћење симулатора летења, књиге, боравак у војним одмаралиштима широм земље а основци ће уз ђачке књижице имати право на бесплатан улазак у војне музеје.

Министар Стефановић истакао је значај размишљања о омладини, као о будућности наше земље, и додао да сарадња два министарства већ постоји, али и намера да се она унапреди, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

"Ово је пројекат кроз који желимо да упознамо свако дете у нашој земљи са нашом славном историјом и са нашим традицијама. Све оно што можете да видите у нашим музејима, а да то не буде само још једна школска екскурзија у којој ћете проћи кроз неке просторије, већ да можете сами са вашим родитељима да дођете и погледате због чега смо земља која има тако славну традицију и због чега у свету говоре подигнуте главе и са поштовањем када изговарају име Србије", нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, намера је да деца виде, не само оно што нуде музеји у иностранству, већ оно што им је на дохват руке у нашим музејима.

Министар је поручио да Министарство одбране има неколико сјајних поставки, спомен-собе у јединицама, Војни музеј, Музеј ваздухопловства.

"Верујемо да наша деца треба да се упознају са оним што је у њима изложено, да  буду поносна што је наша војска увек била ослободилачка. Зато желимо да уз ђачку књижицу имају бесплатан улазак. И верујем да ће овај споразум, који смо управо потписали, омогућити свој креативној деци да кроз наградни конкурс покажу како виде професију војника, која је једна од најплеменитијих професија у нашој земљи", поручио је министар Стефановић.

Говорећи о конкурсу, Стефановић је истакао да ће он бити отворен од понедељка и да су за оне најбоље припремљене награде, међу којима су и коришћење симулатора летења, књиге, као боравак у војним одмаралиштима широм наше земље.

Министар одбране је подсетио и да се у сарадњи са Министарством просвете и даље успешно спроводи пројекат Основе система одбране Републике Србије.

"Захвалио бих министру Ружићу на разумевању да фактички сви ученици завршних разреда средњих школа широм наше земље имају прилику да се упознају са свим важним, основним стварима везаним за Војску Србије", истакао је Стефановић.

Подсетио је да ученици у завршним разредима уче и о својим правима и обавезама и могућностима које нуди наш систем одбране.

"Мени је то веома важно да код младих људи преносимо и то из уста оних који су позвани да то говоре, дакле, од наших војника, официра и подофицира, осећај патриотизма, осећај љубави према нашој Србији, и све оно што је заиста дивно и што краси ове људе који носе униформе са бојама наше земље. Ми смо и поред неповољне епидемиолошке ситуације у чак 96 одсто школа реализовали овај програм, што говори и о жељи ученика да га похађају, али и о напорима људи из Министарства одбране и образовања да се посвете овоме и на томе им се заиста срдачно захваљујем", истакао је министар одбране.

Ружић: Да деци приближимо традиционалне вредности и војску

Потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је истакао да два министарства имају традицију добре сарадње када је у питању област образовања, додајући да је овога пута реч о иницијативи која је потекла од министра одбране Небојше Стефановића.

"Уверен сам да ћемо управо у складу са оним што и јесте интенција - да добијемо прегршт предивних радова, имати много "слатких мука" да се определимо ко ће бити лауреати или победници", нагласио је министар Ружић.

Према његовим речима, заједнички циљ је да се деци приближе наше традиционалне вредности и промовише наша војска кроз овај конкурс за ученике основних школа.

"Важно је да сви грађани наше земље, од оних најмлађих, који су будућност наше Србије, до оних најстаријих, поштују војску наше државе, наравно, да поштују и заставу, грб и химну и то је један од начина да очувамо и да баштинимо свој идентитет и наш вредносни систем", оценио је министар Ружић.

У периоду од 11. октобра до 11. новембра 2021. године, ученици свих основних школа на територији Републике Србије, од првог до осмог разреда, имаће прилику да радом на тему "Наш војник - наш херојˮ у једној од четири категорије - српски језик, ликовна култура, музичка култура и техника и технологија конкуришу за вредне награде које је припремило Министарство одбране.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво