Читај ми!

Преминуо академик Дејан Б. Поповић

Aкадемик Дејан Б. Поповић, секретар Одељења техничких наука Српске академије наука и уметности, преминуо је у 71. години, после дуге и тешке болести.

Дејан Б. Поповић је посебан допринос остварио у области биомедицинског инжењерства и роботике.

"Његов бритак ум, разборитост и даровитост били су покретач колегама, истраживачима, студентима и свима који су имали част да га упознају, а спремност да саслуша и упути праву реч била је свима поуздани ослонац", наведено је у саопштењу Српске академије наука и уметности (САНУ).

Поповић је дипломирао (1974), магистрирао (1977) и докторирао (1982) на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, а на истом факултету је изабран у звање редовног професора 1995. године.

Био је професор за област рехабилитационо инжењерство на Универзитету Алборг у Данској, од 1999. до 2014, а потом је, од 2015. године, на истом универзитету изабран за професора емеритуса.

За дописног члана Српске академије науке и уметности изабран је 2009, а за редовног 2015. године. Био је редовни члан Академије инжењерских наука Србије и инострани члан Словеначке академије знаности и уметности.

Академик Поповић је био и председник Друштва за ЕТРАН, као и члан стручних удружења: International Functional Electrical Stimulation Society (IFESS), European Association of Medical and Biological Engineering (EAMBES) и Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE).

Био је придружени уредник следећих издања: IEEE Transactions of Neural Systems and Rehabilitation Engineering, Medical and Biological Engineering and Computing, Medical Engineering and Physics, Journal of Neuromodulation и Journal of Automatic Control.

Добитник је бројних награда и признања, међу којима се истичу она за најбољи рад на IFAC Conference on Control in Biomedical Engineering, Галвестон, Тексас, САД, 1992; затим Discobolos, за најбоље ИЦТ решење у медицини 1998, и Награда за патенте Европског удружења за патенте, са Александром Вегом, 2015. године.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво