Читај ми!

У Шапцу отворен "Предах", смештај за децу и одрасле са посебним потребама

Да би се помогло родитељима, заједничким радом и улагањима "Хуманог срца Шапца", епархије, добротвора и локалне управе, у Шапцу је отворен "Предах" смештај за децу и одрасле са сметњама, назван "Богдај".

Уз дневну, четири двокреветне собе са купатилима, кухиња, тераса. Са кућом од 140 квадрата, остварен сан родитеља да на сигурном, и уз стручни надзор, могу оставити децу са сметњама у развоју када је то неопходно.

"Све оно што нам је до сада био проблем где да оставимо дете кад хоћемо на сахрану, славу, свадбу, пословне, здравствене обавезе. Верујте на тренутак просто не можемо да схватимо да се ово дешава", каже председница удружења за помоћ особама са аутизмом Весна Павловић.

Мајка Јелена Јефтовић рекла је да је то једно растерећење, које им омогућава да живе као  нормална породица, као нормалан свет јер се често осећају запостављени и стегнути.

За смештај "Предах" епархија је поконила 50 ари, а трогодишње радове и опремање Фондацију "Хумано срце Шапца" подржали су бројни донатори и град.

"Ако хоћемо некоме да помогнемо, морамо да ослушкујемо људе и чујемо њихове проблеме, онда нас идеја никад неће напустити и наћи ћемо начин да им помогнемо", наводи председница УО Фондације "Хумано срце Шапца" Ружа Поповић.

Градоначелник Шапца Александар Пајић каже да све што су потребе рада тог центра – рад здравственог и другог особља и трошкове смештаја – сносиће град.

Свакодневно осморо, а годишње корисници могу боравити до 45 дана, у  зависности од потреба и деце и одраслих. Овакве пројекте подржаће ресорно министарство.

"Ми кроз наменске трансфере, Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања управо усмеравамо нашу финансијуску помоћ у јединице локалних самоуправа које имају најбољи увид како, где и коме пружити помоћ", истиче министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарство је ове године издвојило 556.000.000 динара за јединице локалне управе, за Шабац – дванаест и по милиона.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво