Читај ми!

Медијација уз присуство трговаца – ново законско решење за спорове потрошача и продаваца

Писан у складу са европским стандардима, нови Закон о заштити потрошача у том погледу не разликује се од претходног. Проверавамо колико ће, међутим успети да исправи главни недостатак - постојање механизама за његово спровођење и да нас доведе до отварања поглавља 28.

Ретки су они који се бар једном нису суочили са лошим производом или услугом и да нису успели да остваре рекламацију или им је то тешко пошло за руком.

С обзиром на то да потрошачки спор у пракси готово није фунционисао, нови Закон о заштити потрошача уводи медијацију уз обавезно присуство трговца.

То подразумева добру вољу свих страна да се проблем реши, због чега су стручњаци скептични.

"Трговци када су обавезани да тако нешто чине, они то своде на формалистичко поступање и по правилу траже разлог за одбијање захтева потрошача. Наша нека резерва је везана да ће слична ситуација бити и са учешћем трговаца у овом вансудском решавању спорова", истиче Душан Протић, програмски директор за унутрашње тржиште и конкурентност ЦЕП .

Радна група испред Националног конвента о Европској унији за поглавље 28 сматра да би боље решење било увођење потрошачког омбудсмана, који би имао моћ да донесе одлуку обавезујућу за све у поступку.

Због тога су уверени да ће у наредном периоду доћи до додатног јачања институционалног механизма.

"У складу са законима о заштити потрошача и посебно међународном и европском регулативом коју морамо примењивати јер смо их прихватили кроз споразум о стабилизацији и придруживању, може се директно примењивати, и да не говорим о делу одредаба из споразума о смерницама о заштити потрошача", напомиње Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача Србије.

Нови Закон ступио је на снагу а примена ће почети крајем године.

Изузетак су управо одредбе о вансудском решавању спорова, за шта је дато шест месеци од дана ступања на снагу закона како би се сви учесници припремили.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво