Читај ми!

Епископ Иринеј одликован за заслуге помирења Срба и Мађара

Епископ новосадски, бачки, сомборски и сегедински Иринеј Буловић одликован је на свечаности у Патријаршији, којој је присуствовао и патријарх српски Порфиријеј, Средњим крстом мађарског ордена заслуге.

Епископу је у име председника Мађарске Јаноша Адера орден уручио заменик премијера Жолт Шемјен, а додели су, поред делегације мађарске присуствовали и представници мађарске националне мањине у Србији као и највиши црквени великодостојници.

"Улога Иринеја Буловића у историјском помирењу мађарског и српског народа и његов рад на промоцији међуверског дијалога значајно су допринели јачању поверења и развоју односа између два народа", поручио је мађарски амбасадор Атила Пинтер наводећи заслуге владике Иринеја Буловића за ово високо одликовање.

Он је поручио да је после процеса помирења дошло време да обе земље забораве ране из прошлости и гледају у будућност.

"Веома сте ме обрадовали овим гестом који ничим посебним не заслужујем", рекао је епископ Иринеј, који је навео неке од блиставих историјских момената између Србије и Мађарске, али и своје блиске и личне контакте са мађарском заједницом које су биле део његовог одрастања, али су се одржале све до данас.

"То што сте Ви и господин председник Мађарске истакли као неку моју заслугу, у ствари је само мој покушај да поступам по нашој хришћанској вери и савести", поручио је епископ Иринеј.

Заменик премијера Мађарске Жолт Шемјен разговарао је у Београду и са патријархом српским Порфиријем, саопштено је из амбасаде Мађарске у Београду.

Након састанка, Шемјен је одликовао епископа Буловића Средњим крстом мађарског ордена за заслуге.

Амбасадор Пинтер навео је да су велике заслуге епископа Иринеја за побољшање положаја Мађара у Србији и за подржавање процеса историјског помирења, и да је његова улога у успостављању дијалога између различитих верских конфесија изузетно значајна.

Овај догађај је добар показатељ да је процес помирења између два народа био од користи обема странама и да су односи достигли изузетно висок ниво. Мађарска и Србија су се избориле са својом прошлошћу и сада заједно граде своју будућност, наводи се у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво