Читај ми!

У Србији стерилитет и даље табу – парови суочени са бројним непознаницама

У Србији, као и у Европи, сваки шести пар има проблем са зачећем. Из Удружења "Шанса за родитељство" Драгана Крстић за РТС каже да је Србија једина држава у Европи која финансира неограничан број покушаја вантелесне оплодње за парове, са старосном границом до 43. године.

Београд ће 2. и 3. октобра бити домаћин међународног Фестивала потпомогнуте оплодње, ове године под слоганом: "Зато што је важно".

Драгана Крстић, из Удружења "Шанса за родитељство", гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавила је да податак да у Србији сваки шести пар има проблем са стерилитетом се потврђује и кроз свакодневну комуникацију чланова Удружења са паровима.

"Статистика каже да је 40 одсто парова погођено женским стерилитетом, 40 одсто мушким, а 20 одсто је стерилитет непознатог узрока. То је статистика која излази из свих истраживања", каже Крстићева.

Гошћа Јутарњег програма додаје да је подигнут ниво лечења стерилитета у Србији.

"Србија је ретка, заправо једина држава у Европи која финансира неограничан број покушаја о трошку фонда за прво дете, до 43. године живота", објашњава Крстићева, која додаје да фонд финансира поступке и за друго дете.

Међународни Фестивал потпомогнуте оплодње је јединствен догађај на Балкану а и шире, где се могу окупити сви парови и појединци који имају проблем са лечењем неплодности и сви стручњаци из ове области.

На питање шта значи "потпомогнута оплодња", што је и назив Фестивала, Драгана Крстић из Удружења "Шанса за родитељство" каже да је то процедура када се лабароторијски врши оплодња јајне ћелије, а реч је, заправо, о вантелесној оплодњи. 

"Парови затечени процедурама"

Додаје да парови када се сусретну са дијагнозом стерилитета, затечени су непознатим изразима, процедурама које их чекају на шта нису навикли. О томе се, каже, недовољно говори у јавности. Позвала је парове да се јаве Удружењу за помоћ, као и неопходне информације.

Када је реч о Фестивалу, гошћа Јутарњег програма каже да је то озбиљан скуп лекара, који ће пружити све одговоре паровима, а више о Фестивалу, за који је неопходна пријава, заинтересовани могу да погледају на сајту Шанса за родитељство.

Биће организовано више од 300 бесплатних консултација на којима ће се гинеколози, уролози, хематолози, ембриолози, ендокринолози у потпуности посветити индивидуалном проблему пара и даће стручно мишљење, додаје.

"Разбијање табуа кроз медије" 

Неплодност је и даље велики табу у Србији, а Драгана Крстић каже да је једино причом о овој теми у медијима могуће табу разбити, као и организовањем догађаја, позивањем људи да кажу своје проблеме "јасно и гласно, јер то није срамота".

На питање које су највеће дилеме парова, Крстићева каже да је најбитније да у право време дођу до праве информације, да разумеју коме да се обрате и шта треба да ураде.

"Постоје крајеви где је срамота рећи да постоји овај проблем, те често остаје затворен у четири зида. Не желимо да нас осуде комшије, фамилија, то је кључна ствар. Зато је неопходно говорити о овој теми", указује Крстићева.

Истиче да сви они који имају питања могу да контактирају на бесплатан национални број за вантелесну оплодњу 0800/333-030.

"Најважније у свему је да буде више беба", закључује из Удружења "Шанса за родитељство" Драгана Крстић.  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво