Читај ми!

Љубичановић: Нема адвоката задовољног ставом Врховног касационог суда

Адвокати у Србији данас су обуставили рад у свим предметима, без изузетка, због спорних ставова Врховног касационог суда о трошковима обраде банкарских кредита и наплате премије осигурања.

Адвокат Драгослав Љубичановић појашњава да не постоји ниједан адвокат који је задовољан овим ставовима Врховног касационог суда (ВКС).

"Можда постоје неке колеге које заступају банке, али то је већ њихов професионални однос са банкама, а не зато што се слажу са ставом ВКС. Овде није суштина да ли ћемо бити на улици или на протестима, већ да ли је став ВКС утемељен у законима и у пракси ове земље или није. Ми сматрамо да није", нагласио је Љубичановић.

Напоменуо је да чак и адвокати који нису били за једнодневну обуставу рада исто то сматрају, али размишљају на други начин, односно да ли је то било тактички и стратешки у овом тренутку потребно и да ли се једнодневном обуставом рада постиже њена сврха.

Адвокати, како је појаснио, неће да руше правни систем протестима испред ВКС, већ хоће да изразе своје незадовољство његовим ставом.

"Био сам на протесту у уторак и бићу и данас, не зато што сматрам да ВКС не може да донесе нови став или да измени овај став, већ зато што сматрам да је овај став у супротности са законима и Уставом ове државе", навео је Љубичановић.

Упитан да ли адвокатура има уцењивачки став, он је те наводе одбацио, наводећи да је то управо обрнуто случај са Међународним монетарним фондом (ММФ) и банкарским лобијем.

"Промена става ВКС је последица нечега што се већ месецима покушава, почев од измене Закона и парничном поступку и покушајем убијања аутентичног тумачења три закона. Све то повезује иста нит банкарског лобија", навео је адвокат.

Подсетио је да је Република Србија добила ултиматом од ММФ-а да се мора под хитно спречити прилив тужби против банака, што је оценио као "уцену".

Управни одбор Адвокатске коморе Србије (АКС) одлучио је да се организује једнодневна обустава рада пред судовима и другим органима, без изузетка – што се односи на све поступке, укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

У образложењу одлуке АКС се подсећа да је тај суд 16. септембра на седници Грађанског одељења усвојио Допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита и Правни став о дозвољености уговарања премија осигурања, као обавезе корисника, код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК).

Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење овим ставовима којима се, како сматра, на директан начин "нарушава правна сигурност грађана Републике Србије и мења досадашња судска пракса наших судова", те уводе решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана.

АКС сматра да је правни став по којем је правно ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК-а у директној супротности са досадашњом неспорном праксом свих судова у Србији, укључујући и ВКС, те да би примена оваквог става довела до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака.

Такође је мишљења да допуна става Грађанског одељења ВКС о дозвољености уговарања трошкова кредита, без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова, доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана.

"Оваквим поступањем највиша судска инстанца у Србији ставила се на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи и изражава своју сумњу у независно поступање ВКС у конкретном случају", наводи се у образложењу одлуке АКС.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво