Читај ми!

Kисић Тепавчевић: Kрф и Видо симболи бола, храбрости и поноса

Острво Видо било је место централне државне комеморативне свечаности поводом 105 година од искрцавања српске војске на јонска острва Kрф и Видо, а министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевић поручила је да су Kрф и Видо симболи бола, храбрости и поноса.

Министарка је навела да су албанска голгота и боравак Срба на Kрфу и Виду од 1916. до 1918. године неповратно уткани у колективну свест наших народа, као време великог страдања, несебичног јунаштва и истинске хуманости.

"Ово место на ком почивају наши преци није само место страдања, већ и васкрснућа српске војске. Велика жртва спојила је наша два народа у нераскидиво пријатељство, па је зато важно да разумемо шта нам преци поручују и да са овог места одлучно кажемо да смо опредељени за мир, живот у заједништву, разумевање и сарадњу", рекла је министарка.

Додала је да сећајући се наших славних предака не смемо да заборавимо страхоте рата и да је зато наша дужност да учинимо све да се тако нешто више никада понови.

"Наша је дужност и одговорност да негујемо сећање на наше претке, њихово јунаштво и страдање, као и да истрајемо у грађењу друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља", рекла је Kисић Тепавчевић.

Kазала је и да данашњи дан треба да буде још један апел за мир, разумевање и толеранцију међу народима, религијама и државама те да је то прави начин да се одужимо нашим прецима и да им покажемо да су нас науцили правим, истинским вредностима.

"Њихова жртва је велика, захваљујући њима ми данас корачамо у слободи. Зато је наша одговорност да будемо мудри и истрајни у изградњи заједничке будућности, која је заснована на равноправности и медусобном разумевању", поручила је министарка.

У оквиру церемоније на оствру Виду она је положила венац у Маузолеју и на спомен обележје Морнарички крст, после чега је положила венац и на отвореном мору у "Плаву гробницу".

"Србија ће вечно памтити ваше јунаштво. Јунаци наши, ви који сте своје животе оставили на острвима Kрф и Видо, нека вам је вечна слава и хвала", уписала је министарка у Спомен књигу у Маузолеју.

Обележавању годишњице искрцавања српске војске на острву Видо присуствовала је и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, а пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, званичници Грчке, представници општине Централни Kрф, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Kриминалистичко-полицијског Универзитета из Београда.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво