Читај ми!

Мали: До краја дана сви пензионери и корисници ПИО фонда добијају по 50 евра

Данас ће на рачуне шест група грађана "лећи" по 5.900 динара. Новац ће добити сви пензионери, инвалиди рада и корисници привремене накнаде код ПИО фонда. Министар финансија поручио је да ће новац до краја дана свима бити на рачуну.

Министар финансија Синиша Мали je, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су неки пензионери већ јуче добили своју новчану помоћ.

Истакао је да ће до краја дана новац лећи свима на рачун, те да се ради о огромној помоћи за најстарије грађане.

"Ово је део трећег пакета помоћи – још једно обећање које данас испуњавамо. С обзиром на то да смо већ јуче дали налог за плаћање, неки пензионери су новац већ добили јуче. Тако да онај који није добио, добиће данас. Негде око 1,7 милиона пензионера и корисника пензија, дакле ту су и корисници породичних пензија и тако даље, ће овај новац добити", рекао је Мали.

Подсетио је на претходне уплате, које су имале за циљ да се ублаже последице које је пандемија нанела најстаријим грађанима.

Прва мера прошле године била је 4.000 динара једнократне помоћи, па 100 евра, па 5.000 у децембру прошле године, ове године 30 евра као свим грађанима, сада 5.900 динара, још 30 евра у новембру, још 20 у децембру, као и 3.000 динара уколико су се вакцинисали, рекао је Мали.

Пензионери добили око 500 евра

Прецизирао је да је реч о укупно 59.000 динара помоћи сваком пензионеру током 18 месеци пандемије, те да је то део трећег пакета помоћи од осам милијарди евра за помоћ привреди и грађанима.

Ми смо спасли нашу економију када је ковид у питању, истакао је Мали и додао да ће данас бити уплаћено укупно 9,9 милијарди динара.

"Ова помоћ је стварно показатељ наше снаге, наше стање у јавним финансијама је веома стабилно и имамо новца, показали смо колико је држава јака, и хоћемо да помогнемо онима који су најугроженији, сигурно то јесу наши најстарији суграђани", рекао је Мали.

Коментаришући критике на рачун новчане помоћи грађанима, министар је нагласио да у овом тренутку немамо потребе за задуживањем.

"У овом тренутку на рачуну нашег буџета имамо 257 милијарди динара... Наш јавни дуг је 55,5 одсто, испод нивоа Мастрихта од 60 одсто који је резервисан за ЕУ", рекао је Мали.

Истиче да наша економија "много боље ради" него што је планирано, те да се од тог новца помаже грађанима.

Подсетио је да ће сви пунолетни грађани у новембру добити још 30 евра помоћи за које није потребно да се поново пријављују.

Помоћ од 20 евра биће исплаћена у децембру, а од 15. новембра до краја тог месеца за њу ће моћи да се пријаве они који су у међувремену постали пунолетни и они који се раније нису пријављивали за помоћ "30 плус 30".

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво