Читај ми!

Које замке очекују студенте у сезони изнајмљивања станова, а које проблеме имају станодавци

Да је неко друго време, Београд би био пун студената који траже станове. Факултети који могу, настављају са онлајн наставом, али интересовања ипак има више него прошле године. То је утицало и на цене издавања станова које расту.

Цене издавања станова студентима су око 300 евра. Предност имају они у близини факултета, нарочито за бруцоше који тек упознају Београд. Интернет се подразумева. А каква су очекивања станодаваца?

"Морате да покријете основне трошкове, имате ризик, да покријете евентуалне поправке, ексцесне ситуације, да платите порез, ја уредно плаћам порез, оних 20 посто од кирије. Моја станарина је била 250, а сада стављам 300 евра да бих могла да евентуално поправим нешто што искрсне. Значи апсолутно сте на располагању", рекла је Марија Шарац, станодавац.

Студенти, нарочито они који тек долазе у Београд, траже стан у пратњи родитеља. Некада баш они имају веће захтеве, али они и плаћају стан и имају више искуства. Стан се налази преко препоруке или интернета.

У агенцијама за издавање некретнина кажу да је, упркос свему, ове године више студената заинтересованих за изнајмљивање станова. Имају и савет за новопечене станаре.

Саветују да се потпише уговор о закупу и да власник јасно дефинише све услове како не би долазило до неспоразума.

"Уговор о закупу потписују стране закупац и закуподавац, оно што је важно јесте да се поштује то минимално трајање закупа и депозит да се дефинише колики је депозит и тај депозит се враћа. Власник је у обавези да врати депозит уколико је све било у реду, наравно ту постоје изузеци али то је договор између станодаваца и закупаца", казала је Дијана Денчев, из агенције за некретнине.

Незванично, у Београду се највише траже станови на Дорћолу, Врачару, Новом Београду, Вождовцу и Бановом брду.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво