Читај ми!

Мариновић поништио решење РФЗО о подацима о ковид набавкама

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић, по жалби Транспарентности Србија, поништио је решење којим је РФЗО одбио да достави податке о вредности спроведених ковид набавки.

У саопштењу повереника Милана Мариновића наводи се да је наложио Републичком фонду  за здравствено осигурање да утврди да ли постоје сви услови да се искључи или ограничи слободан приступ информацијама, а ако је то случај, да ли би у конкретном случају и које тешке правне или друге последице реално могле наступити уколико се тражене информације учине доступним јавности.

Транспарентност Србија је у јулу прошле године од РФЗО-а тражила податке о набавкама из прве половине 2020. које нису биле оглашене.

Како се напомиње, реч је о набавкама које су спроведене на основу одредбе ранијег Закона о јавним набавкама која је омогућавала наручиоцима да, у случају када је то неопходно ради заштите живота и здравља људи, не спроводе ниједан од поступака набавке, али уз дужност да у мери у којој је то могуће обезбеде примену начела транспарентности и конкуренције.

Такође, захтевом су тражени подаци и о другим изузетим набавкама (нпр. на основу међудржавних споразума, донација из робних резерви).

РФЗО је одбио да достави тражене информације, и то је учинио уз позивање да је захтев "недопуштен", док Мариновић указује да то ни у ком случају не може бити истина, јер је несумњиво реч о информацијама које су настале у раду и у поседу су РФЗО.

"Kао једини разлог за одбијање, РФЗО наводи да су тражени подаци садржани у документима који су означени степеном тајности ‘строго поверљиво’, сходно закључку Владе од 15. марта 2020. године. Истинитост ове тврдње је немогуће проверити, јер Влада није објавила тај закључак", наглашава Мариновић у свом саопштењу.

Транспарентност Србија је тај акт 15. априла 2020. тражила од Владе, али је она захтев игнорисала, а управни спор по тужби те невладине организације није решен, додао је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво