Читај ми!

Обележен Дан традиције – народне ношње, дефилеи и награде за најбоље на конкурсу "Бирам Србију"

Прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе придружили су се и најмлађи поштоваоци културног наслеђа, учесници новоустановљене манифестације Дан традиције. У народним ношњама прошетали су Кнез Михаиловом улицом од Библиотеке града до Палате "Албанија" где је одржан и музичко-сценски спектакл. Организатори фестивала су Дечји културни центар Београд и Удружење кореографа народних игара Србије.

У центру Београда народне игре и песме, звуци фруле, гајди и кавале, казивања о српским јунацима и њиховим подвизима... Међу пет стотина учесника су деца и млади из културно-уметничких друштава, хорова, вокалних група, али и уметници који раде са децом и стварају за децу.

"Ми смо хтели да направимо ту комуникацију између предака и потомака, дакле на неки начин да то буде огледало предака. Зато смо и рекли да на овај дан деца дођу у ношњама или у неком делу те ношње коју су узели од својих бака, дека или својих предака и да то поносно понесу на овај дан", каже Ивана Теодоровић Стојановић, уредница Програма "Дан традиције".

На конкурс "Бирам Србију" стигло је више од стотину ликовних, литерарних и видео радова деце од 5 до 14 година инспирисаних пре свега личном, породичном традицијом. Најуспешнији аутори су од Туристичке организације Србије и Београда на дар добили путовање.

Свечани дефилеи учесника манифестације одржани су и у градовима и селима Србије.

"Читава Србија, дијаспора, где год да нас има у било ком делу света, сви треба да се окренемо и кажемо, ми пратимо трагове наших предака", наводи Драган Пантелић, председник Управног одбора Удружења кореографа народних игара Србије.

Организатори фестивала планирају да се од наредне године у оквиру Дана традиције уз музичко-сценски програм и конкурс одржава и сајам старих заната.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво